Agenda cultural

La cultura al 100%: 10 plans per gaudir-ne

La Fira Mediterrània, el Temporada Alta, Viu Montjuïc i altres activitats per passar-ho bé

ARA
4 min
Ballarins de l'obra 'Mirrors of Human Nature', actuant al Temporada Alta.

BarcelonaS'acaba el Festival de Sitges, segueix la programació del Temporada Alta amb espectacles com Mirrors of human nature i s'estrena El buen patrón, la nova pel·lícula de Fernando León de Aranoa que va debutar a Sant Sebastià. Aquí repassem què pots fer aquests dies.

1.

Viu Montjuïc!: comunió entre cultura i natura

Aquest cap de setmana s'estrena un festival a la muntanya de Montjuïc. Un total de 22 equipaments ofereixen exposicions, visites guiades, concerts i espectacles de dansa. També s'han delimitat sis zones de pícnic. El joc de pistes Els enigmes del museu nacional o dues visites guiades a exposicions sobre l'art de la Guerra Civil al MNAC són algunes de les activitats a destacar.

La majoria d'esdeveniments funcionen amb inscripció prèvia, disponible fins divendres 15.

16 i 17 d'octubre

2.

'El sentit de l'escultura', a la Fundació Joan Miró

L'exposició temporal fa una anàlisi sobre el recorregut i l'evolució de l'escultura. Repassa punts d'inflexió a la història: des de la necessitat de reinventar-se i anar més enllà de la representació al segle XX fins a l'adaptació a noves tècniques i punts de vista al segle XXI. Les més de 100 obres que es mostren són contemporànies, i el comissari David Bestué les ha volgut relacionar amb qüestions com l'experimentació, la relació amb el temps o la representació de la figura humana.

Del 15 d'octubre al 6 de març

'Julie head / Julie head, upside down, tongue to tongue', de Bruce Nauman. Col·lecció Bergé, Madrid.
3.

Torna la Fira Mediterrània de Manresa

S'està celebrant la 24a edició de la Mediterrània, que aposta per l'escena artística emergent. Aquesta nit hi actua el duo Tarta Relena, que reinventen les sonoritats tradicionals mitjançant electrònica, i es veurà el projecte Lóng (a càrrec del Karnel Dance Theatre), que explora el moviment d'una figura tan coneguda com la del drac. Alguns dels espais on es duran a terme les activitats culturals seran la plaça de la Fira, el Teatre Conservatori o la nau Anònima.

Del 14 al 17 d'octubre

4.
Comença el Ciutat Flamenco
Lorena Oliva durant una de les seves actuacions de l'obra 'Nuclear'.

Aquesta edició comptarà amb artistes com la ballarina Lorena Oliva, que presentarà el seu nou treball Nuclear, o un ja veterà Antonio Canales, que donarà a conèixer Mediterráneos: una exploració dels costums i tradicions mediterrànies. També hi haurà cabuda per a homenatges com el Suite de Lucía, que, com el nom indica, homenatjarà el guitarrista i compositor Paco de Lucía. A més, se celebrarà per tercer any consecutiu el Congrés Internacional de Flamencologia i Pedagogia Flamenca, on es duran a terme activitats i tallers impartits per professionals de dansa.

Del 15 al 24 d'octubre 

5.

'El buena patrón'. Per fi a la gran pantalla

El film de Fernando León de Aranoa arriba a les cartelleres. El propietari d'una empresa que fabrica balances industrials (un caracteritzat Javier Bardem) espera la visita d'una comissió que decidirà si guanya el premi a local a l'excel·lència professional. La nova pel·lícula del tàndem de Los lunes al sol va ser escollida per representar Espanya als Oscars.

Javier Bardem a 'El buen patrón'.

15 d'octubre 

6.

El Moco Museum: el nom no fa la cosa

El Moco Museum, nascut a Amsterdam, obre les portes també a la Ciutat Comtal. Amb una programació centrada en l'art contemporani i urbà, posa a disposició de públic exposicions amb obres d'artistes com Warhol, Basquiat o Banksy (anomenats els Moco Masters) o d'altres de caràcter immersiu que es duran a terme a les sales teamLab, Les Fantômes i Studio Irma, situades dins el mateix museu.

Obertura el 16 d'octubre

7.

'Made of space', al Mercat de les Flors

L'artista libanès Guy Nader i María Campos col·laboren de nou per tancar la trilogia escènica iniciada amb Time takes the time time takes (2015) i que va seguir amb Set of sets, obres centrades en els conceptes del temps i l'infinit. Ara amb Made of space, la tercera peça, els autors volen tocar altres qüestions com el moviment o el paisatge visual i sonor en relació amb el temps i l'espai. El tàndem Nader-Campos està actiu des del 2006, actuant en festivals i teatres nacionals i internacionals. També han sigut convidats a crear per a diverses companyies europees com l'alemanya Tanzmainz o l'eslovena EnKnapGroup.

16 i 17 i del 22 al 24 d'octubre 

8.

'Els somnàmbuls', una comèdia amorosa a Sala Trono de Tarragona

La Sala Trono reobre al complet després d'aguantar dos anys una situació pandèmica plena de restriccions. La recuperació coincideix amb l'estrena d'Els somnàmbuls, una comèdia sobre un triangle amorós entre tres joves (el Genís, el David i la Laura). En l'obra conviuen situacions com les ganes de gaudir de la relació minut a minut amb la gelosia i les parts més àcides del vincle. El director Llàtzer Garcia s'ha inspirat en l'obra Desing for living, de Nöel Coward. Amb motiu de la reobertura, la Trono ofereix un codi de descompte 3x2. Per gaudir-ne només s'ha de validar el codi TRONO100% durant la compra de les entrades.

Del 15 al 17 d'octubre

9.
Barcelona Design Week
Barcelona Desing Week 2021.

Arriba la segona part de la Barcelona Design Week. D'entre les activitats més esperades hi ha la Food Design Week, amb rutes gastronòmiques i exposicions, o el projecte Disseny en Diagonal, en què s'omplirà una de les principals artèries de la ciutat amb equipaments com la instal·lació Air collection d'Escofet: peces de plàstic de diferents colors que poden ser utilitzades per tothom, ja que estan a l'aire lliure.

Del 7 al 30 d'octubre

10.

'Mirrors of human nature': ballarins catalans i letons al Temporada Alta

Ballarins emergents de l'escena catalana i letona s'uneixen en un projecte impulsat per la companyia alemanya Pan.Optikum: Mirrors of human nature és una peça escènica que vol reflexionar sobre el sentiment de comunitat, els valors compartits i el concepte mirall, molt tractat al llarg de la història europea, però ara amb més importància que mai a causa de l'aparició de les noves tecnologies i la forta presència que tenen a les nostres vides. La companyia de dansa PPP (People Power Partnership) compta amb vuit ballarins catalans i vuit de letons per dur a terme l'esdeveniment a la plaça de la Catedral de Girona.

16 i 17 d'octubre

stats