Cultura 10/11/2022

'Archipièlag' i quatre errades més en el tràiler d'un film que rep 75.000 euros del Govern

El 'teaser' del documental, coproduït per IB3, es publicita als cinemes amb nombroses faltes d'ortografia, com l'ús de la i grega

2 min
Captura del trailer del film.

PalmaL'aparició dels primers rètols fa pensar que es tracta d'una cosa intencionada. Fins i tot, es pot pensar que darrere d'errades com "archipièlag" hi ha una campanya de foment de l'ús del català, perquè és massa evident. Però a mesura que avancen els gairebé tres minuts de tràiler les faltes d'ortografia s'acumulen, sense que aparegui cap senyal que demostri que qui hi ha darrere ho ha fet a posta. Quan acaben les imatges de paisatges diversos de les Illes, es pot llegir el nom d'un film, Mallorca, l'illa mare. És la promoció d'un documental de naturalesa.

Aquest és un dels tràilers que es projecten a hores d'ara a alguns cinemes de les Illes. Es tracta de la promoció d'un film que està coproduït per la productora Paleârtica Films i l'Ens Públic de Radiotelevisió de les Illes Balears (IB3), tal com es pot veure al final del teaser. A banda de tenir IB3 com a coautor, el documental té el suport de dues institucions públiques. El subvencionen l'Institut d'Indústries Culturals de les Illes Balears (ICIB) –de la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura, del Govern–, i la Mallorca Film Comission –de la Fundació Mallorca Turisme, del Consell de Mallorca. La pel·lícula es projectarà a la Sala Augusta de l'11 al 13, i el 16 i 17 de novembre a les 20.30 h.

Captura del trailer del film.
Captura del trailer del film.
Captura del trailer del film.

En menys de tres minuts i poques frases es poden detectar unes cinc errades. "Aquí es trobem" és la primera, on hauria de dir "Aquí es troben". A la mateixa frase es pot llegir "archipièlag Balear" en lloc d'"arxipèlag balear". Tot seguit, apareix "y els fons", on hi hauria d'haver "i els fons". Finalment, als crèdits, on diu "càmeras" hi hauria de dir "càmeres".

Amb el suport del Consell i el Govern

Per la seva banda, fonts d'IB3 defensen que desconeixien tràiler i que s'estigués reproduint als cinemes. No obstant això, el teaser estava penjat al compte oficial de YouTube d'IB3 des del 18 d'octubre. Just després que l'ARA Balears s'hagi posat en contacte amb ells, l'han retirat del seu compte de YouTube. Sobre les errades, argumenten que aquest vídeo promocional ha arribat a publicar-se sense passar el darrer filtre, fet que només expliquen amb un "error humà". Tot i això, desconeixen com ha pogut passar i diuen que ho estan investigant.

Només per part del Govern, el documental ha rebut 75.000 euros a través d'una línia de subvencions destinades a producció. En el cas del Consell de Mallorca, el film rep fons de la línia de foment i desenvolupament a través de la Mallorca Film Comission.

stats