Cultura 22/03/2022

Aprovat el nou contracte laboral artístic que s'adapta a la intermitència

La mesura es fa extensiva als tècnics i s'aplicarà a partir de demà

2 min
El ministre de cultura i esports Miquel Iceta al congrés de diputats

BarcelonaEl sector cultural podrà aplicar a partir d'aquest dimecres el nou contracte laboral de duració determinada que s'adapta a la intermitència. El consell de ministres ha aprovat aquest dimarts un decret llei amb el primer paquet de mesures de l'Estatut de l'Artista, entre les quals hi ha aquest nou contracte, que també millora les indemnitzacions: seran de 20 dies quan els contractes superin els 18 mesos. Una altra de les novetats és que el contracte es fa extensiu als tècnics d'arts escèniques, que en la regulació artística actual no hi estaven contemplats. D'aquesta manera es vol "reconèixer els drets d'un col·lectiu particularment vulnerable durant la pandèmia i especialment afectat per la contractació fraudulenta com a falsos autònoms", diu el ministeri de Cultura.

Les noves mesures volen combatre la precarietat i la concatenació de contractes temporals. Per això transforma els contractes temporals en indefinits o fixos discontinus adaptats a la realitat de l'activitat professional que es dugui a terme. A més, "s'amplia i es modernitza" el concepte d'activitat artística perquè hi tinguin cabuda totes les formes d'arts escèniques, audiovisuals i musicals. El ministeri explica que a partir d'ara "la definició d'espectacle englobarà també activitats que no impliquin necessàriament actuar a dalt d'un escenari", de manera que també faci referència "a personal tècnic i auxiliar", eliminant així "el vell concepte d'artistes en espectacles públics". En l'àmbit de la Seguretat Social, els professionals de la cultura quedaran exempts del desincentiu inclòs a la reforma laboral per als contractes que duren menys de 30 dies.

El bo cultural, a partir del juny

En paral·lel, el consell de ministres ha aprovat la regulació del bo cultural, que es posarà en marxa a partir del juny. El bo està destinat als joves que facin 18 anys a partir del juny, que rebran 400 euros per gastar en cultura. El bo serà vàlid durant 12 mesos i es podrà utilitzar per accedir a arts en viu, patrimoni cultural, arts audiovisuals, música, cinema, exposicions, festivals i biblioteques. També es podrà gastar en productes culturals de suport físic (llibres, discos, premsa, videojocs, DVDs) i digitals (subscripcions i lloguers a plataformes musicals, de lectura i audiovisuals, audiollibres, llibres digitals, subscripcions de podcasts, videojocs en línia i premsa digital). Les subscripcions a les plataformes digitals estaran limitades a quatre mesos

stats