Cultura 25/04/2023

Antoni Vidal Ferrando, guanyador del Premi Jaume Fuster: "És el premi dels premis"

L'escriptor ha rebut avui migdia el reconeixement, l'únic que decideixen amb el seu vot tots els socis de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.

2 min
L'escriptor Antoni Vidal Ferrando, guardonat amb el Premi Jaume Fuster de l'AELC

Palma“No voldria ser un exagerat però jo diria que és el premi dels premis: aquest te’l donen els companys d’aventures i desventures literàries i ho fan de manera altruista”. Així resumeix l’escriptor Antoni Vidal Ferrando (Santanyí, 1945) el guardó que li ha atorgat l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana: el Premi Jaume Fuster, l’únic que voten tots els socis de l’entitat. “També et ve al cap, en un moment així, que moltes coses que tens és perquè els altres t’han ajudat a tenir-les, i per això estic també especialment agraït”, explica en relació als seus companys escriptors.

Vidal i Ferrando, qui reconeix que avui dubtava de “si això és cert o ho estic somiant”, ha rebut el guardó després d’uns anys d’haver-ne estat finalista. “Crec que en feia vuit que arribava a finalista, i enguany que ja pensava que no el guanyaria mai, ha estat l’any que me l’han donat!”, confessa, emocionat i content. Al cap i a la fi, es tracta d’un premi que s’afegeix a molts altres, com el Ciutat de Palma o el Carles Riba, però que en aquest cas reconeix el conjunt de la seva trajectòria com a autor, iniciada el 1986 amb el llibre de poemes El ball dels jorns. A aquest primer l'han seguit altres poemaris com Calvari o Cap de cantó, novel·les com La mà del jardiner o assajos històrics com La població i propietat de la terra en el municipi de Santanyí (1868 - 1920) .

“Les obres són com són, tant si tenen premis com si no, i amb el temps s’han de poder defensar totes soles”, explica, “tot i que tu no n’estàs del tot segur mai. Jo dic que no deix d’escriure una obra fins que n’estic ben enamorat, però com saps si els altres se n’enamoraran?”. Sembla inevitable demanar-li si ara té cap text entre les mans que el tingui enamorat i reconeix que sí, tot i que és un poemari que encara no sap cap on anirà. “He començat un llibre de poemes, i jo quan començ ho puc fer de dues maneres. N’hi ha que des de bon començament ja sé tot com serà: baldament estigui cinc anys a escriure'l, com que ho sé tot, jo em pens que ja està. Aquest, en canvi, no tenc molt clar què serà. Un dia m’inspir i em surt un poema i poc a poc me'n van sortint. En ser al cap hi veurem les voltes!”, assegura l'escriptor.

Les celebracions per a aquest XXIII Premi Jaume Fuster atorgat avui a Antoni Vidal i Ferrando inclouen un acte programat per a dia 23 de maig al Casal Solleric de Palma, a més de la publicació d'un volum de la col·lecció Retrats de l'AELC dedicat a l'escriptor.

stats