Publicitat
Publicitat

DRETS D'AUTOR

La SGAE recull a Catalunya el 20% dels ingressos

La Societat General d'Autors i Editors (SGAE) va recaptar el 2010 a Catalunya més de 63 milions d'euros, un 20% de la recaptació a tota Espanya, que va ascendir a gairebé 313 milions d'euros. Respecte l'any anterior, els ingressos de la SGAE a Catalunya creixen un 7,36%, un percentatge similar a l'increment de la recaptació de la SGAE a Espanya, que va augmentar un 7,7% respecte al 2009, de manera que es va situar a nivells anteriors a la crisi.

El sector que més va facturar va ser la música, tant enregistrada (6 milions d'euros) com en directe (4,8 milions d'euros). En tots dos casos, però, els resultats signifiquen un descens respecte a l'exercici anterior: la música en directe cau gairebé un 29% respecte al 2009, mentre que l'enregistrada descendeix gairebé un 9%. La música clàssica en viu va créixer més d'un 9%, però els ingressos no arriben al mig milió d'euros. Els ingressos generats per les arts escèniques (3,5 milions) van créixer gairebé un 10%, i els generats pel cinema (2,2 milions), un 14%, "per la regularització amb alguns exhibidors", segons Ramon Muntaner, director de la SGAE a la zona mediterrània.

Dels més de 3.100 nous socis de la SGAE, prop de 700 viuen a Catalunya, i més de mig miler a Barcelona. La majoria dels nous socis catalans són autors musicals.

La SGAE va recaptar el 2010 341 milions d'euros. D'aquests milions, gairebé 313 responien a drets generats per a autors espanyols, mentre que la resta corresponien a drets d'autor gestionats per societats de gestió de drets d'altres països. La xifra ascendeix a 365 milions si s'afegeixen als 341 milions d'euros recaptats el 2010 part del deute cobrat per la SGAE l'any passat (amb administracions públiques i el sector de l'hostaleria) i que arrossegava d'exercicis anteriors.

Els llibres que ens fan grans
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF