Publicitat
Publicitat

PROPOSTA CULTURAL

Teatre de Barra torna al carrer

A més, música, xerrades, espectacles, cinema, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

Teatre de Barra / Dramaturgia

Canamunt (plaça de la Quartera, 1. Palma) / 20.30 h

Palma acull anit una nova edició de Teatre de Barra, l'espectacle dramatúrgic que omple de peces de microteatre el centre antic de la ciutat. Enguany, l'escenari es trasllada de Santa Catalina, on s'havien representat les obres els darrers anys, a l'emblemàtic barri de Canamunt. La Tortilleria és el punt de trobada per als que vulguin gaudir del millor espectacle als diferents bars de la zona, que apujaran el teló per acollir les representacions teatrals d'enguany. A més, aquesta edició incorpora un canvi estimulant per al públic, ja que les sis obres que integren el cartell, que es presenta amb títol 'El millor de cada casa', han estat encarregades als guanyadors de les sis edicions anteriors. Les obres que s'hi podran veure són: 'El cap de (la) poma', de Xisco Roselló, al bar Molta Barra; '40 nits tropicals', de Rafel Gallego, al Gaudí Cocktail Bar; 'Parells o senars?', de Carme Planells, al Porter; 'L’home que va vendre el món', de Josep Mercadal, al Lemon Tree; 'Teatre de Barra', de David Mataró, al Delizius; i 'McKensey', de Mar Oliver i Rodo Gener, a Ca la Seu. 3,5 euros.

'El Agitador Vórtex' / Teatre

Teatre Principal (carrer de la Riera, 2. Palma) / 20 h

Cris Blanco presenta una obra a cavall entre el teatre i el cinema. L'artista irromp en el setè art en clau escènica i aporta una peça efímera, concebuda per durar el que dura l'instant i el moment de filmació, i per encarar el públic a una nova manera d'entendre i de veure les arts escèniques. 15 euros.

‘Astral’ / Cinema

Cineciutat (carrer de l'Emperadriu Eugènia, 6. Palma) / 20.25 h / Cinemes Ocimax (carrer del Bisbe Pere de Puigdorfila, 1. Palma) / 20.20 h

L'equip de 'Salvados' presenta aquest documental, gravat a la mar Mediterrània i que aborda les difícils circumstàncies que han de viure els refugiats que s'enfronten a les travessies per aquestes aigües. Els fons recaptats aniran destinats a l'ONG Proactiva Open Arms. 5 euros.

FOLK YOU! / Música

Teatre Mar i Terra (carrer de Sant Magí, 89. Palma) / 20.30 h

Rachel Newton & Lauren Mac Coll i Xavier Escutia & Toni Vives donen el sus al concert inaugural de la segona edició d'aquest festival, que enguany tindrà Escòcia com a país convidat i que inclourà un homenatge a Bert Jansch. L'espectacle comptarà amb la presència d'artistes consagrats i també de nous talents del panorama del folk, i s'hi podran escoltar versions d'alguns dels millors temes d'aquest gènere. 18 euros.

Manu Vereda / Música

Ateneu Lo Tort (plaça de Joan March, 6. Manacor) / 21.30 h

La IV Fira del llibre anarquista clou la primera jornada amb aquest artista rumber, que amenitzarà el sopar vegà benèfic que prepara l'organització. La fira, a més d'espectacles musicals, també ha inclòs en el cartell presentacions de llibres i diverses xerrades sobre problemàtiques i temes d'actualitat.

‘Baltasar Porcel no volia tenir raó' / Xerrada

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma) / 19 h

Dins del cicle 'Porcel Joc de mirades', el CaixaFòrum acull aquesta conferència, a càrrec de l'escriptor Sebastià Alzamora, sobre l'obra literària de l'escriptor d'Andratx, que bastí un món a cavall entre la ficció i la realitat, amb una imatgeria plena de referents de proximitat, alhora pròpia i de marcat regust mediterrani. 4 euros.

‘Històries inconnexes... o no?' / Teatre

Teatre Catalina Valls (passeig de Mallorca, 9. Palma) / 21 h

La XII Mostra de teatre aficionat Burball, que compta amb la participació d'un total de 16 companyies de teatre 'amateur' formades per més d'un centenar de persones, presenta anit aquesta nova obra. A partir d'1 euro.

‘Titán’ / Exposició

Sa Quartera Centre d’Art (plaça de la Quartera, s/n. Inca) / 20 h. Fins a l’1 de novembre

Paco Cañabate en l’actualitat viu i treballa a Palma. Autodidacta i interessat en el mitjà fotogràfic des de l’adolescència, és un dels principals exponents de la fotografia documental i del reportatge social a Mallorca. Els efectes de la globalització a les ciutats i la pèrdua de la seva identitat (sèrie ‘Yankiland’), l’autoretrat i la seva relació amb el context (‘Titan’) o l’experimentació amb la tècnica digital són temàtiques desenvolupades als seus projectes a llarg termini, en els quals utilitza tant la fotografia analògica com la digital, en un procés d’indagació del dins i el fora.

‘Naturals’ / Exposició

Auditori d'Alcúdia (plaça de la Porta de Mallorca, 3) /Fins al 4 de novembre

Exposició de fotografia en què Miquel Àngel Dora mostra la seva visió més íntima i personal de la natura en sèrie d’exquisides propostes, resultat d’anys de treball.

‘Jóvenes refugiados: salir del exilio’ / Exposició

Sala Municipal d'Exposicions Espai Xec Coll (C/ Seminari, 5 de Ciutadella) / 20 h. Fins al 26 d’octubre

El Comitè Espanyol d'ACNUR i de la Universidad Internacional Menéndez Pelayo presenten l’exposició ‘Jóvenes refugiados: salir del exilio". Aquesta mostra fotogràfica que reflecteix la vida dels adolescents als camps de refugiats i les diverses activitats que s'hi fan. Cada grup de fotografies pot anar acompanyat d'objectes reals relacionats amb les activitats que mostren les fotos.

‘Abstraccions’ / Exposició

6A Galeria d’Art (carrer de la Puresa, 8. Palma)

Un cop més 6A Galeria d’Art presenta un projecte col·lectiu entorn a un mateix llenguatge: l’abstracció. L’obra dels artistes Lola Berenguer (Almeria, 1965), Ramon Canet (Palma, 1950), Maria Carbonero (Palma, 1956), Joan Cortés (Pollença, 1963), Pablo L. Martínez (Cuba, 1961), Fernando Pagola (Sant Sebastià, 1961) i José María Yturralde (Cuenca, 1942) dóna forma a l’exposició. Obra gràfica original, escultura i pintura conviuen per exposar un diàleg sense interferències. 6A Galeria d’Art ha confeccionat aquest projecte amb clares referències al passat i al present. No ha estat fàcil encaixar en els més de 200 metres quadrats d’espai l’obra de 7 artistes, comptant més d’una peça per artista en alguns dels casos, però el vincle formal entre l’obra dels set creadors ha generat un projecte del tot complet i equilibrat

'Trans-Estàtua' / Exposició

Es Baluard (plaça de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Fins al 8 de gener

L'exposició 'Trans-Estàtua', d’Ana Laura Aláez, està formada per 'Trajectòria' ('like gold and faceted #1'), una peça d'alumini i barra d'acer inoxidable que penja del sostre, just devora de la sala Gabinet; cinc maquetes de les peces de la sèrie 'Trajectòria', que mostren xapes doblegades i aixafades a petita escala (quatre de les quals han estat realitzades en una mida més gran per Ana Laura Aláez); i el vídeo 'Trans-Estàtua', realitzat a la mateixa sala expositiva amb la ballarina Amèlia Llop.

‘Los comunes’ / Exposició

Galeria Kewenig (carrer de Sant Feliu) / Fins al 19 de novembre

La proposta de Marcelo Viquez té la forma d’un taller d’eines aparentment inútis i d’una sitja per emmagatzemar armes que no maten ni fereixen, i d’una porció d’aire on ondegen banderes que no representen res ni a ningú. El que Marcelo vol manifestar és que en el fons tot és així, encara que si la inutilitat servís per a qualque cosa, no per això deixaria de ser inútil. I la inutilitat serveix per a molt. Una arma que mata és una obvietat estúpida, com una urna a la qual es pot ficar una papereta de vot. És obvi, estúpid, idiota que es cregui que l’eina correspon al seu paper, i que això no obstant la seva activació no tengui les conseqüències que podrien esperar-se. A veure si allò que és inútil de veres és el taller.

‘Aúpa’ / Exposició

Galeria Fran Reus (passeig de Mallorca, 4. Palma) / Fins al 15 de novembre

La galeria Fran Reus acull l'exposició individual 'Aúpa', de l'artista extremenya Ana H. del Amo. L'artista presenta una obra de colors lluminosos i formes que es neguen a ser classificades.

'Re-Action. Genealogia i contracanon' / Exposició

Casal Solleric (passeig del Born, 27. Palma) / Fins al 30 d’octubre

'Re-Action, Genealología y contracanon' neix a partir de quatre fotografies històriques de Duchenne de Boulogne, August Sander, Eugène Atget i Maurice Guibert i el que fa "és pertorbar el règim de representació de l'obra original, és a dir, rompre el marc de l'autor per entrar en un joc d'apropiacions infinites en el qual altres artistes es van apoderant de l'obra prèvia de l'artista", assenyala Inés Marful, artista i comissària de l'exposició. La mostra recull un dominó d'estètiques encadenades fins a l'eternitat. De moment, són més de quaranta artistes, dones, les que participen en aquest projecte, i "tal vegada estam parlant del desembarcament més gran d'artistes internacionals que s'ha registrat fins ara a l'illa", recalca Marful. Totes són obres femenines que giren al voltant d'un projecte horitzontal mitjançant una poètica transversal, en què l'autoria és la de 40 creadores que estan lluitant des d'una posició ideològica i intentant traslladar des de l'àmbit plàstic a l'àmbit públic la discriminació de la dona.

'La Brecha, arquitecturas del todo y de la nada' / Exposició

Aba Art Lab (plaça de la Porta de Santa Catalin, 21) / Fins al 5 de desembre

       

La galeria Aba Art Lab acull l'exposició de l'artista Mercedes Laguens 'La Brecha, arquitectecturas del todo y de la nada'. En la mostra Laguens investiga el crui com l'obertura que permet l'entrada de la llum, el precís moment que el material es romp per donar pas a la claror. Així, l'obra explora les noves realitats, aquelles que necessiten cruis per rompre l'ordre establert.

‘Coloreando las sombras’ / Exposició

Maneu Galeria d’Art (carrer dels Moncades, 3. Palma) / Fins al 31 d’octubre

Feia trenta anys que Gustavo no exposava en una galeria de Palma. Des d’aquest exili, torna a la galeria que va exhibir les seves obres per primera vegada. Maneu Galeria d’Art torna a oferir la possibilitat de compartir un moment d’agradables emocions amb la seva obra. Més enllà dels seus grotescs i erràtics personatges i situacions, en les seves obres flueix una espontaneïtat molt treballada, d’aparent senzillesa. Un equilibri de composició, una maduresa creativa i una recognoscible paleta de colors a la qual ha arribat al llarg de més de cinquanta anys de professió i que li confereix un estil propi que només poden assolir els grans artistes. I aquesta estranya, senzilla i absurda bellesa no és res més que el fruit d’una ètica personal del compromís amb la seva feina i a la vegada compromís amb una societat a la qual vol aportar la seva riquesa estètica i la solidaritat amb els més desfavorits.

‘XXXVIII Certamen d’Arts Plàstiques i Visuals Vila de Binissalem’, ‘Constel·lacions terrenals’ i ‘Homenatge a Llorenç Moyà’ / Exposicions

Casa de Cultura Can Gelabert (Portella, s/n. Binissalem) / Fins al 16 d’octubre

L’Ajuntament de Binissalem i el Casal de Cultura Can Gelabert organitzen les exposicions ‘XXXVIII Certamen d’Arts Plàstiques i Visuals Vila de Binissalem’ (sala Imperial), ‘Constel·lacions terrenals’ d’Aina Lorente (sala Florentines) i Homenatge a Llorenç Moyà, de Guillem Llabrés (sala dl Directori). Les exposicions es poden visitar fins dia 16 d’octubre, de dilluns a divendres de 15.30 a 21 hores i dissabtes de 10 a 13 hores.

'Joan Miró. Mirades a la col·lecció' / Exposició

Fundació Pilar i Joan Miró (carrer Joan de Saridakis, 29. Palma) / Fins al 19 de març de 2017

La nova exposició 'Joan Miró. Mirades a la col·lecció' selecciona una part important del fons de l’artista provinent de la col·lecció de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca, de col·leccions privades i del Govern de les Illes Balears. 146 obres de les dècades dels seixanta als vuitanta que ens introdueixen en l’univers creatiu de l’artista. Una mostra representativa en la qual es descobreix un Miró transgressor, més experimental que en èpoques anteriors. Una visita a l'exposició permet apreciar diferents àmbits creatius: la concepció del paisatge, l'influència de l'expressionisme americà, la proximitat a la cal·ligrafia oriental i l'ús quotidià d'objectes.

‘El passat i el present’ / Exposició

Museu Modernista Can Prunera (c/ de la Lluna, 86-90. Sóller) / Fins al 30 d’octubre

El Ferrocarril de Sóller i la Fundació Tren de L’Art organitzen l’exposició ‘El passat i el present’ de Toni Garau emmarcada dins la V edició de Fills de la Serra.  ‘El passat i el present’ és una exposició en la qual es reinterpreta la utilització d’un material amb història, convertint-lo en element principal d’una col·lecció d’obres d’art; paral·lelament, es presenta una part de la història de Mallorca que, de manera artística, es perllonga en el temps fins a aquest mateix instant. El passat i present de les coses que ens envolten, a vegades tan rutinàries que esdevenen insignificants, plasmat en el passat i el present del fil de les fàbriques de Sóller: el passat i present d’un objecte, d’una situació o d’una vivència no estan definits, sinó que van traçant el seu camí en el transcurs de la vida. Deixa el temps passat i té cura del present, perquè hi viuràs la resta de la teva vida.

'Antoni Vives Escudero (1859-1925) col·leccionista, arqueòleg i acadèmic' / Exposició

Museu de Menorca (plaça Pla del Monestir, s/n. Palma) / Fins al 8 de gener de 2017

El Museu de Menorca inaugura aquesta mostra que vol posar en valor la figura d'aquest menorquí pioner en camps com la numismàtica i la investigació històrica. El menorquí Antoni Vives Escudero va reunir una de les millors col·leccions d’objectes arqueològics i es va dedicar de manera incasable a la investigació en els àmbits de l’arqueologia i la numismàtica. Després de la seva mort, la seva vídua va cedir al Museu de Menorca part de la seva col·lecció, que contenia, entre d’altres,  molts objectes procedents de Menorca, bé fruit de les seves excavacions arqueològiques a l’illa, bé gràcies a donacions o compres. En aquests col·lecció hi havia també objectes de procedència molt diversa, assíria, egípcia, grega, ceràmica xinesa, cartografia, monedes islàmiques... Peces que ens donen una visió de les inquietuds del nostre protagonista.

‘Baltasar Porcel: Mallorca, Barcelona, el món’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça Weyler, 3. Palma) / Fins al 8 de gener de 2017

Un recorregut per l’obra d’un dels escriptors mallorquins més universals: Baltasar Porcel (Andratx, 1937 - Barcelona, 2009). En aquesta exposició es presenta una visió contemporània dels grans temes de la literatura i el periodisme en una exposició de gran impacte visual: el lligam amb la terra, la pirateria i el contraban, l’emigració mallorquina a Cuba, la lluita pel poder, les entrevistes amb grans figures del segle XX i molt més. Horari: de dilluns a dissabte de 10 a 20 h, i diumenge i festius d’11 a 14 h.

Col·lecció Yera / Exposició

MACE (R. Narcís Puget, s/n. Dalt Vila. Eivissa) / Fins al 9 d’abril de 2017

La col·lección Yera, iniciada per Mariano Yera el 1999 i dirigida per la seva filla Natalia, està centrada en la pintura espanyola contemporània de la segona meitat del segle XX. Recorre un poc més de mig segle de la història pictòrica espanyola a través d’unes cent cinquanta obres de seixanta artistes. Aquesta col·lecció és una feliç trobada entre el món de l’empresa i l’art, una necessària col·laboració que assegura la supervivènca de la creació i contribueix a fomentar el coneixement i gaudir de nous llenguatges artístics.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF