Cultura 30/07/2021

Esclat de festivals d'estiu: guia de concerts per a aquest cap de setmana

Comença el Festival de Torroella de Montgrí, el Mas i Mas, el Jardins de Terramar de Sitges, el Sala Barcelona, el Share Festival i el Dansàneu

Júlia Claramunt
5 min
Love of Lesbian a Pedralbes

BarcelonaComença l'agost i l'allau de concerts es multiplica. Si encara no has pogut gaudir de la música en directe, ara és l'hora de fer-ho. Aquest cap de setmana és el moment culminant del Dansàneu; comença el Festival Jardins de Terramar amb l'actuació de Fangoria; Joyce DiDonato inaugura el Festival de Torroella; The Gramophone All Stars Big Band ofereix el primer concert al castell de Montjuïc dins del cicle Sala Barcelona, i torna el Festival Internacional de Música de Cadaqués. Us oferim un recull dels concerts imprescindibles d'aquest divendres, dissabte i diumenge als festivals de tot Catalunya.

1.

Steffen Morrison al Mas i Mas Festival (Barcelona)

El Mas i Mas Festival ha programat un total de 164 actuacions entre el 29 de juliol i el 31 d’agost a Barcelona per mantenir el ritme tot l'estiu. Un dels convidats estrangers és el soulman Steffen Morrison, un dels que fan que l’esperit del retro soul estigui més viu que mai. Presentarà Soul revolution, disc en què apel·la a les seves arrels al Surinam per vindicar el caràcter més vivencial, profund i humanista del soul.

2.

Fangoria al Festival Jardins de Terramar (Sitges)

El 29 de juliol arrenca amb Manel al Festival Jardins de Terramar de Sitges, que fins al 30 d'agost reunirà els noms més destacats del panorama musical estatal. Aquest divendres Fangoria, el duo format per Alaska i Nacho Canut, protagonitzarà un dels retorns més celebrats al festival, coincidint amb el 30è aniversari del llançament del seu iniciàtic treball Salto mortal, el 1991. Dissabte, Rosario, i diumenge, God Save The Queen.

3.

Joyce DiDonato al Festival de Torroella

La mezzosoprano Joyce DiDonato, una de les veus més prestigioses de la lírica actual, és l'encarregada d'inaugurar la 40a edició del Festival de Torroella, que comença aquest dissabte 31 de juliol. En total, el festival ha programat 17 concerts, entre el 31 juliol i el 22 d'agost, que recorren cinc segles de música, del XVI al XXI. DiDonato, intèrpret de referència del repertori barroc i clàssic, oferirà un recital en què interpretarà la cantata de Hayden Arianna a Naxos, tres dels cinc Wesendonck Lieder i una selecció d'àries d'òperes barroques.

4.

The Gramophone All Stars Big Band al Sala Barcelona

L’Associació de Sales de Concerts de Catalunya, en col·laboració amb l’Institut de Cultura de Barcelona, torna a impulsar el cicle de concerts Sala Barcelona amb una nova edició d’estiu. Aquest dissabte 31 de juliol el directe de The Gramophone All Stars Big Band donarà el tret de sortida als concerts a l’aire lliure al pati d’armes del castell de Montjuïc, on s’han programat més de 30 actuacions en directe durant el mes d’agost. 

5.

Arnau Tomàs i Mercè Hervada al Festival Internacional de Música de Cadaqués

Després d’una pausa obligada l’any passat per les restriccions de la pandèmia, torna el Festival Internacional de Música de Cadaqués. Arnau Tomàs i Mercè Hervada seran els encarregats d’oferir el primer concert aquest dissabte a l’església de Cadaqués, concert commemoratiu també del 50è aniversari del festival (1970 - 2020). Fins al 14 d'agost passaran per Cadaqués artistes com Uri Caine, Joel Minguet Lorca, Les Fourchettes, Marco Mezquida i Pau Vallvé.

6.

Judit Neddermann al Festival Portalblau (l'Escala)

La Mar d’en Manassa, un indret privilegiat de l’Escala amb vistes al Mediterrani, serà l’escenari del concert de Judit Neddermann el diumenge 1 d’agost. Dins del Festival Portalblau, l’artista presentarà les cançons del seu quart disc, Aire, on dibuixa un univers sonor, propi i personal que gira entorn de la cançó, els sons del món i el folk nord-americà. Divendres hi actua Suu, dissabte Manu Guix i dilluns, Alba Carmona.

7.

Manel al Cap Roig Festival (Calella de Palafrugell)

Manel, un dels grups catalans amb l’agenda més atapeïda de l’estiu, actuen aquest divendres en una de les seves cites clàssiques al Cap Roig Festival, amb la gira del disc Per la bona gent. Tampoc hi faltaran les novetats de l'EPL’Amant Malalta i els temes dels discos anteriors. Cap Roig tot just arrenca i gairebé té totes les entrades exhaurides.

8.

God Save The Queen a Sons del Món (L'Empordà)

El grup argentí God Save The Queen, en paraules de la revista Rolling Stone, “la millor banda tribut del món”, celebra els 50 anys de la banda original, Queen, a la Ciutadella de Roses, dins del Festival Sons del Món. El muntatge ressegueix la trajectòria musical de la mítica banda britànica des del 1973 fins al 1995 amb clàssics com Bohemian Rhapsody, We will rock you i We are The champions.

9.

Sílvia Pérez Cruz al Festival Castell de Peralada

El Festival Castell de Peralada continua la seva programació aquest cap de setmana, i ho fa de la mà de Sílvia Pérez Cruz i el seu nou treball discogràfic, Farsa (género imposible). L’àlbum integra noves composicions creades per l’artista de Palafrugell, en diàleg amb altres disciplines artístiques com el teatre, la dansa, el cinema, la poesia i la pintura. Amb la col·laboració del ballarí i coreògraf Andrés Corchero sobre l’escenari, la cantant vol establir un diàleg directe i sense filtres amb el públic. 

10.

Oques Grasses al Share Festival (Barcelona)

La banda osonenca Oques Grasses –grup habitual del context festiu i estiuenc– i el seu nou disc A tope amb la vida arriben aquest diumenge a l’Estadi Olímpic, l’escenari del Share Festival, que celebra la seva tercera edició convertit en un cicle de concerts. Amb èxits com Bye bye, In the night, Sta guai i Elefants, el grup es proposa petar-ho. 

11.

Pablo Alborán al Festival Porta Ferrada

Aquest cap de setmana, Pablo Alborán visita Sant Feliu de Guíxols amb Vértigo, el seu cinquè àlbum i el disc de pop en castellà més venut del 2020. En el concert del malagueny no faltaran cançons noves com Si hubieras querido i Corazón descalzo, així com tampoc temes icònics: Pasos de cero, Saturno i Solamente tú.

12.

Univers Poètic Manuel de Pedrolo al Festival OJC Patrimoni

L'Orquestra Simfònica Julià Carbonell (OJC) de les Terres de Lleida celebra la primera edició del Festival OJC Patrimoni, que vol vincular la música amb el Romànic oferint un cicle de cinc concerts a les esglésies de la Vall de Boí. Aquest diumenge 1 d’agost tancarà el festival l'Univers Poètic Manuel de Pedrolo, que actuaran a Erill la Vall.

13.

El Cor Jove Nacional de Catalunya i Artemandoline al FeMAP

La 10a edició del Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP) ofereix 48 concerts repartits en 33 municipis pirinencs i aposta per la qualitat dels conjunts i solistes de música antiga. El divendres (a Tremp) i el dissabte (a Berga) actuarà el Cor Jove Nacional de Catalunya, amb un repertori que gira entorn de la música sacra catalana, amb un diàleg entre compositors antics i contemporanis. L’altre grup que es podrà escoltar aquests tres dies és Artemandoline, amb el concert Il giardino delle delizie, divendres a Llívia, dissabte a Tremp i diumenge a Son (Alt Àneu).

14.

Ladilla Rusa a Les Nits del Fòrum (Barcelona)

Aquest diumenge és el torn de Ladilla Rusa, que oferirà un concert dins del cicle Les Nits del Fòrum, una programació musical que va néixer l’any passat per adaptar-se a la realitat pandèmica. El duo d’electropop, format per Tania Lozano i Víctor F. Clares, que creu en l’humor i la festa com a base principal del seu art, ha popularitzat cançons com Bebo (de bar en peor), Criando malvas, Princesas o els que ja són gairebé dos himnes de revetlla, Macaulay Culkin i KITT y los coches del pasado. 

15.

Mishima al Dansàneu

El Festival de Cultures del Pirineu, el Dansàneu, proposa aquest dissabte una trobada única a Esterri d’Àneu, emmarcada dins del cicle Trobades (im)possibles: el grup liderat per David Carabén, Mishima, presentarà en concert l’àlbum Ara i res, acompanyat de les incursions de la companyia de Laia Santanach. De manera prèvia a la col·laboració, la companyia de Laia Santanach ballaràTradere, proposta de dansa contemporània i música electrònica en viu. 

16.

Love of Lesbian al Festival Grec

Si d’algun grup hem sentit a parlar aquesta temporada de festivals és Love of Lesbian, protagonistes del primer concert multitudinari a Europa sense distància de seguretat el març passat. Aquest divendres presentaran al Teatre Grec –on actuen per primera vegada– els dotze temes que formen el seu treball més nou, V.E.H.N (acrònim de Viaje épico hacia la nada), en un doble concert que serveix com a clausura del Festival Grec 2021 el dia 30.

stats