Música

10 noms clau del Sónar 2024

El festival inclou concerts i sessions d'Air, Jessie Ware, Sevdaliza i Laurent Garnier, entre d'altres

4 min
L'artista belga Charlotte de Witte.

BarcelonaSuperades les tres dècades de vida, el Sónar afronta l'edició del 2024 amb un esperit de renovació. No hi ha cap trencament amb el passat ni una revolució aclaparadora, però el cartell posa més cireres en el cistell de les descobertes que altres anys. Un dels directors del festival, Enric Palau, parla dels "herois i les heroïnes de microescenes hiperlocals amb estètiques radicals". N'hi ha una bona colla, tant en la programació diürna com en la nocturna, que conviuen amb noms habituals en la història del Sónar i estrelles sorgides els últims anys. L'edició que se celebra del 13 al 15 de juny serà la penúltima del Sónar de Dia a Montjuïc, perquè a partir del 2026 tota la programació es farà a la Fira Gran Via 1, a l'Hospitalet de Llobregat, la seu del Sónar de Nit des del 2001.

Pel que fa al preu de les entrades (incloent-hi les despeses de gestió), l'abonament global costa 245 euros; l'abonament de les tres jornades al Sónar de Dia, 154 euros; l'abonament de dues nits al Sónar de Nit, 159,50; les entrades diàries al Sónar de Dia, 49,50 (dijous), 66 (divendres) i 66 (dissabte), i les entrades de nit al Sónar de Nit, 93,50 euros tant divendres com dissabte. Tot seguit, una guia amb 10 noms molt recomanables del Sónar 2024.

C.O.U.

Aquest Centre d’Observació de l’Univers (C.O.U.) juga al misteri psicodèlic, la ciència-ficció i l'electrònica modular. La descripció del projecte, que aprofita la pausa d'El Petit de Cal Eril, inclou referències com Manuel de Pedrolo, José Antonio Sistiaga, John Cage i Salvador Dalí. El misteri el resoldran Joan Pons i Jordi Matas aquest dijous a les 16.45 h al SonarComplex del Sónar de Dia.

Sevdaliza

Impactant. Aquest és l'adjectiu que millor descriu el que ha fet aquesta neerlandesa d'origen iranià cada vegada que ha actuat al Sónar. Ara Sevdaliza hi torna amb el suport del programa S+T+ARTS (ciència, tecnologia i arts) de la Unió Europea. Promet ser tota una experiència visual, en què també intervé la intel·ligència artificial. Dijous al SonarHall del Sónar de Dia a les 18.45 h.

Laurent Garnier

El mag francès de l'electrònica de ball torna una vegada més al festival on ja va actuar el 1994, en la primera edició. Aquest cop, però, Laurent Garnier no protagonitzarà el tancament de cap nit, sinó una sessió de tres hores (de 18.55 h a 21.55 h) al SonarVillage del Sónar de Dia, aquest divendres.

Air

Les cançons Sexy boy i Kelly watch the stars, incloses al disc Moon safari, van ser dos èxits inesperats el 1998, però el cas és que aquell pop electrònic mandrós facturat des de Versalles va fer forat i va convertir el duo francès Air en tota una glòria nacional. 26 anys després, Nicolas Godin i Jean-Benoît Dunckel passen pel Sónar per homenatjar aquell disc. Serà al Sónar de Nit (escenari SonarClub) divendres a les 22 h.

Jessie Ware

Sobretot des de l'era disco, la música de ball està farcida de cançons amb títols molt expressius, com I will survive i Can you feel it, crides d'un hedonisme amb consciència. La britànica Jessie Ware també en té unes quantes aThat! Feels Good!, un dels millors àlbums del 2023, un disc dels que entren pels peus i després no te’ls pots treure del cap. Aquesta diva disco que fuig de les excentricitats d'algunes dives ha trobat un camí propi en l'hedonisme ballable combinant funk, disco, retropop, una pessigada house i una gran veu. Jessie Ware actua al Sónar de Nit (escenari SonarPub) divendres a les 23.30 h.

Kaytranada

El Sónar ja el va programar fa set anys, esperonat pel magnífic àlbum 99.9% (2016). El talent d'aquest productor canadenc d'origen haitià també l'han reconegut artistes com Madonna i The Weeknd, que l'han involucrat en les seves gires, i d'altres com Childish Gambino, un dels convidats en el disc Timeless que tot just acaba de publicar Kaytranada. La cita serà divendres a les 2.25 h al SonarPub del Sónar de Nit.

Kittin b2b & David Vunk

La francesa Caroline Hervé, més coneguda com a Miss Kittin (ara només Kittin), ha signat sessions estupendes al Sónar remenant tota mena d'estils essencialment hedonistes. Ara el festival li atorga el protagonisme del capvespre de dissabte SonarVillage (de 19.40 a 21.15 h). Compartirà la cabina amb David Vunk, responsable del segell Moustache.

Vince Staples

El raper californià Vince Staples, que acaba de publicar el disc Dark times, torna al Sónar, on ja va actuar el 2019. La seva presència corrobora un cop més la bona mà dels festivals per programar artistes de hip-hop. El concert de Vince Staples serà dissabte a les 23.30 h al Sónar de Nit (SonarPub).

Charlotte de Witte

L'esperit rave belga apareixerà al Sónar de Nit de la mà de la Charlotte de Witte: techno i trance sense contemplacions, aquesta vegada acompanyats d'un nou xou visual que ha batejat com a Overdrive. Prou explícit. La sessió serà al SonarClub del Sónar de Nit dissabte a les 1.15 h.

Kerri Chandler

"És l'Stevie Wonder del house", diu Enric Palau sobre aquest DJ i productor nord-americà. I al Sónar oferirà una de les actuacions més singulars: una sessió feta amb cintes de bobina oberta. És a dir, tècnica preelectrònica per fer ballar amb música electrònica de primera. No serà l'única llegenda del house d'aquesta edició, perquè també hi serà Danny Tenaglia, un històric dels clubs de Nova York. La sessió de Kerri Chandler tancarà el Sónar de Nit al SonarPub dissabte a les 5.30 h.

stats