Les postres eivissenques fetes amb macarrons que es preparen per Sant Joan
La recepta, típica de l'illa pitiüsa, es pot preparar en qualsevol moment de l'any, però tradicionalment s'ha cuinat en el marc de les festes d'aquest sant molt celebrat arreu del país
PalmaHeu pensat mai en la possibilitat de fer servir la pasta deshidratada per fer unes postres? A Eivissa, a més de preparar els macarrons de les formes que tots coneixem: amb tomàtiga, amb pesto, amb allioli o amb qualsevol de les possibilitats que la cuina mediterrània ens ofereix; també els preparen en un format pensat per a unes postres.
La recepta, típica de l'illa pitiüsa es pot preparar en qualsevol moment de l'any, però tradicionalment s'ha cuinat en el marc de les festes de Sant Joan. Un fet que crida l'atenció és que aquestes postres santjoaneres són popularment conegudes com a macarrons, però la recepta tradicional es duu a terme amb burballes, una pasta que a Mallorca se sol cuinar amb brou i carn i que tenen certa semblança amb les tallarines però més arrissades.
El plat, fet a base de llet i canyella pot recordar el menjar blanc, postres medievals tradicionalment elaborades arreu dels territoris de parla catalana, ja que es cuinen des de les Terres de l'Ebre, fins a Menorca i l'Alguer, amb la diferència que a les Terres de l'Ebre normalment es prepara amb ametlla i, en canvi, a Menorca se sol fer amb llet. L'elaboració típica de Sant Joan també pot recordar l'arròs amb llet, plat que sol cuinar-se sobretot a indrets com a Astúries i altres ciutats de la Península, ja que, si canviam les burballes per l'arròs, és gairebé idèntic.
Ingredients
500 g de burballes
2 litres de llet
2 llimones
2 branques de canyella
300 g de sucre
Canyella molta per empolvorar per sobre
Elaboració
Posarem la llet al foc amb el sucre, les pells de llimona i les branques de canyella. Quan comenci a bullir, hi afegirem els macarrons de Sant Joan, baixarem el foc i els deixarem bullir fins que estiguin cuits. No han de quedar totalment secs sinó amb una mica de brou.
Retirarem les pells de llimona i la branca de canyella. A continuació, repartirem els macarrons en els bols on els vulguem servir i les empolvorarem amb canyella molta.
És recomanable que, un cop cuinats, es deixin reposar a la gelera perquè a l'hora de menjar-los siguin ben freds. Igualment, aquesta recepta festiva de Sant Joan és perfecte per fer un berenar o un sopar d'estiu, ja que malgrat que és un plat dolç, és una mica copiós per menjar després d'un dinar.