Ajuntament de Palma
Política Cort 18/01/2024

Sindicats, patronals i representants veïnals decidiran amb Cort els festius de Palma després de la polèmica de Sant Sebastià

L'abstenció de Vox permetrà a l'oposició aprovar la creació d'una comissió a quatre bandes per fixar els dies no laborables

2 min
Un carrer comercial de Palma.

PalmaSindicats, patronals i representants veïnals treballaran en una comissió conjunta amb l'Ajuntament de Palma per fixar a partir de 2025 els festius de Ciutat. El PSOE ha presentat aquest dijous la proposició en les comissions –prèvies al ple– per evitar que, per exemple, Sant Sebastià sigui laborable, com passa enguany.

Els socialistes han plantejat una comissió a tres bandes, sense els representants veïnals, afegits per MÉS per Palma amb una esmena d'última hora acceptada pels socialistes.

El PSOE, MÉS per Palma i Unides Podem han votat a favor de la proposició, amb l'abstenció de Vox i el vot en contra del PP. Si es manté la intenció de vot manifestada, la proposta s'aprovarà, ja que els regidors de l'esquerra (12) superen els del PP (11), i gràcies a l'abstenció de Vox (8).

L'objecte de la comissió és "negociar els festius" perquè no sigui "una decisió unilateral del batle sense compartir ni raonar", ha assenyalat la portaveu dels socialistes de Palma, Rosario Sánchez.

La proposta arriba després de la polèmica perquè Cort declaràs laborable el 20 de gener, Sant Sebastià. L'Ajuntament de Palma va prioritzar Sant Joan com a festiu enfront del dia del patró de Palma. La decisió ha generat malestar en l'associació del comerç de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca (PIMEM-Comerç), que aquesta mateixa setmana animava el petit comerç a tancar dia 20 per “coherència i reivindicació” del patró de Palma. D'aquesta manera, afegien en un comunicat, es “deixa sentir” al ciutadà i el visitant la festivitat. Detalladament, l'associació considera que el tancament del comerç “està més que justificat, ja que del que es tracta és que tota la ciutat pugui gaudir de la festivitat, una cosa comprensible i lògica per a qualsevol comunitat que desitgi reivindicar el seu patró”.

El vicepresident de PIMEM-Comerç, Miquel Àngel Salvà, recordava que, per primera vegada, no és festa a Palma per Sant Sebastià, “una cosa impensable, per exemple, a València per Sant Josep i les seves falles; per la Mercè, a Barcelona, o un Sant Joan a Ciutadella”.

“No s'entén canviar Sant Sebastià per Sant Joan. Sembla una decisió presa per polítics que fa dos dies que viuen a Palma”, lamentava.

stats