Política
Política Cort 25/01/2024

Sant Sebastià sempre serà festiu

L'Ajuntament de Palma admet l'error i el ple aprova una proposició perquè el 20 de gener no torni a ser laborable

2 min
La música i els gegants surten per celebrar la revetla

PalmaEl tinent de batle Javier Bonet ha reconegut l'error de l'Ajuntament de Palma per no haver declarat festiu el dia del patró de Ciutat el 2024. "Ens hem equivocat i Sant Sebastià serà sempre festiu. Ha de ser-ho. De dilluns a diumenge. Ho tenim clar", ha dit després del malestar suscitat entre els ciutadans perquè, per primera vegada, dia 20 de gener ha estat laborable.

El PP ha instat tots els grups municipals a garantir que la situació no torni a repetir-se. I Sant Sebastià serà sempre festiu amb l'aprovació en el ple d'una proposició del PSOE, que ha obtingut els vots favorables del PP, MÉS per Palma i Unides Podem. Vox, per la seva banda, s'ha abstingut. Els socialistes han proposat també la creació d'una comissió a Cort amb sindicats, patronals i representants veïnals per fixar els festius a partir del 2025 a Ciutat.

La proposta ha estat rebutjada pel PP i Vox, malgrat que la formació de Fulgencio Coll hi havia votat a favor en les comissions, que fixen el sentit del vot del ple.

Bonet ha mostrat desacord amb "la creació d'una nova comissió perquè hi haurien d'estar representades totes les associacions, i no només algunes". Per això, ha considerat, en nom del PP, que "el més sensat és que el saló de plens valori i prengui les decisions". Tampoc ha trobat suport la proposta perquè el 26 de desembre sigui decretat com a festiu pel Govern.

Tots reconeixen l'error

La resta dels grups polítics també han reconegut l'error de no haver decretat festiu Sant Sebastià. L'Ajuntament de Palma va prioritzar Sant Joan com a festiu enfront del dia del patró de Palma. La decisió va generar malestar en l'associació del comerç de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca (PIMEM-Comerç), que va animar el petit comerç a tancar per "coherència". D'aquesta manera, afegien en un comunicat, es "deixa sentir" al ciutadà i el visitant la festivitat. Detalladament, l'associació considerava que el tancament del comerç estava "més que justificat, ja que del que es tracta és que tota la ciutat pugui gaudir de la festivitat, una cosa comprensible i lògica per a qualsevol comunitat que desitgi reivindicar el seu patró".

El vicepresident de PIMEM-Comerç, Miquel Àngel Salvà, recordava que, per primera vegada, no era festa a Palma per Sant Sebastià, "una cosa impensable, per exemple, a València per Sant Josep i les seves falles; per la Mercè, a Barcelona, o un Sant Joan a Ciutadella".

stats