Plaça de les Tortugues
Política Cort 29/04/2024

ARCA no vol una plataforma que "despersonalitzi" la plaça de Joan Carles I

L'associació proposa modificacions considerables a la proposta de l'Ajuntament de Palma perquè el lloc "es mereix el millor projecte possible"

2 min
La plaça Joan Carles I de Palma.

PalmaL'Associació per a la Revitalització dels Centres Antics (ARCA) ha plantejat modificacions considerables a la proposta de reforma de l'Ajuntament de Palma per a la plaça de Joan Carles I perquè, en tractar-se d'un lloc neuràlgic del centre històric, "es mereix el millor projecte possible".

ARCA demana, en una nota de premsa, eliminar la plataforma única, que "despersonalitza". La proposta d'esplanada anunciada per Cort "no aporta personalitat afegida tot i l'oportunitat d'eliminar la zona actualment asfaltada". "Lleva protagonisme tant al final (o principi) del passeig del Born com al monument conegut com a font de les Tortugues, obelisc que Alomar va ressituar en la frontal d'aquest (en línia visual)" per aconseguir "un efecte interessant i harmoniós en coherència amb el disseny original del passeig del Born".

"La tal vegada ja passada de moda plataforma única, que obliga a omplir de bol·lards els dos costats per on hi ha trànsit, augmenta la despersonalització del conjunt", ha sostingut ARCA, incidint en el fet que "la vegetació, il·luminació i el mobiliari haurien de pensar-se molt bé".

Segons ARCA, "el monument de la font de les Tortugues" ha de mantenir el "protagonisme necessari", de manera que respecti la continuïtat respecte del Born. La plaça, igual que el Born, hauria de "mantenir-se a un nivell diferent del de la calçada de vehicles" per donar "seguretat als vianants i evitar la instal·lació de bol·lards que vulgaritzen el paisatge". Defensen que la plaça de Joan Carles I hauria de ser una zona per als vianants "de passeig i estada amable" i amb la vegetació, il·luminació, sostre i mobiliari "d'acord amb l'entorn patrimonial i la seva història", així com que la mobilitat a la zona també s'ha d'"estudiar amb cura, ja que condiciona la qualitat de l'estada".

La plaça de Joan Carles I forma part, ha recordat ARCA, d'un eix vertebrador per on antigament circulava el torrent de la Riera. Per tant, amb el desviament del torrent, aquest lloc es va convertir en l'eix cívic vertebrador de la ciutat històrica i, per aquesta raó, en el seu disseny "el que ha de predominar és l'harmonia amb el conjunt".

stats