NOUS TEMPS, LA MATEIXA LLUITA
Balears 01/10/2016

Els veïns, defensors del territori local

Diverses iniciatives que han aparegut els darrers anys lluiten per la protecció de la terra

Martí Gelabert
3 min
PETITS GRANS FRONTS La lluita per salvar els ports, el litoral i la Serra ha estat present en l’activisme local.

PalmaEl nou ecologisme, tot i estendre’s de manera cada vegada més ràpida i àmplia, també pot ser local. Impulsat per moviments veïnals, preocupats per una qualitat de vida amenaçada en el seu territori, cerca reconstruir les arrels que el fonamenten: des de la lluita per evitar l’ampliació de ports fins a la protecció de cales envaïdes pel tsunami turístic passant per la serra de Tramuntana. N’hi ha molts i cada vegada en sorgeixen més. A l’ARA Balears en recollim alguns exemples emblemàtics.

Ports amenaçats

El Molinar, Portocolom i Alcúdia, exemples imperatius

Ports petits. Aquesta és la intenció de les diverses plataformes que no volen que els usos s’estenguin més del compte. Per exemple, el projecte d’Alcúdia preveu que s’ampliï 12.000 metres quadrats la dàrsena d’Alcúdiamar. L’Ajuntament ja s’hi havia posicionat en contra, però és l’esforç social de la plataforma Salvem el Moll el que ha impulsat el refús ciutadà. De moment, ja s’ha presentat un recurs contenciós administratiu contra l’ampliació de la concessió a Alcúdiamar per part de l’Autoritat Portuària.

“Mateixos conflictes, mateixes lluites”. D’aquesta manera, Salvem el Moll presenta la lluita d’Al Molinar, port petit, que ha aconseguit paralitzar l’ampliació del port aquest mateix estiu. Ara, reclamen la rehabilitació de l’edifici del club. Per part seva, a Portocolom la lluita també es trasllada a la qualitat de l’aigua, els problemes amb el trànsit i la pressió sobre cales verges, entre moltes altres qüestions. L’objectiu és que s’aturi el procés de privatització i destrucció de la zona.

Protecció de platges

Xibius il·legals i defensa del litoral balear

A Son Serra de Marina, l’acció del nou moviment SOS Son Serra, molt present a les xarxes, s’ha centrat a protegir la virginitat de la seva platja, al municipi de Santa Margalida. La previsió de construir xibius il·legals ha detonat la lluita d’aquest moviment, que també organitza neteges arreu de Son Serra per mantenir un litoral net que, com tants altres llocs de les Illes, s’ha vist abocat a la pressió turística. De fet, actualment la presència de turistes a Son Serra és un fet in crescendo.

Alta tensió

Llucmajor lluita contra les torres elèctriques

Alta Tensió a Llucmajor és un moviment sorgit arran de les pretensions de Red Eléctrica d’instal·lar-hi línies d’alta tensió. En seran dues, que uniran la subestació elèctrica de Llucmajor amb la de Cala Blava, i la que unirà la futura subestació amb l’Arenal. L’impacte visual és rebutjat per la comunitat. Alta Tensió Llucmajor reclama que l’Administració defensi els drets de ciutadans “en lloc dels de Red Eléctrica”.

Salvar la Tramuntana

Conservar el patrimoni de la Serra per evitar mals majors

La plataforma Salvar la Tramuntana assegura que “volem evitar que l’argument del model turístic continuï servint d’excusa per destruir el nostre paisatge, la nostra cultura i la nostra identitat a la serra de Tramuntana”. Amb un discurs crític, des d’aquest moviment afirmen que “és impossible tornar enrere i recuperar la Mallorca litoral verge”, però que “encara som a temps de salvar de la massificació o de l’abandonament” aquest espai natural. En aquest sentit, reclamen que no hi hagi “passivitat institucional” perquè la Serra es converteixi “en un cas més d’ús de turisme massificat”. Per això, exigeixen l’adopció de “mesures correctores per evitar els excessos i el descontrol, com també els permanents problemes de mobilitat i aglomeracions”. El moviment demana el suport de l’excursionisme tradicional i desenvolupar compromisos de protecció.

stats