"La sequera ha fet caure en picat la producció d'oli de Mallorca"
Centenars de persones celebren la Nit de l'Oli a Es Baluard
PalmaLa tradició tafonera és palpable en el paisatge de les Illes Balears, però també en l'arquitectura, les tradicions, les festes i la gent. Centenars de persones han anat aquest dijous a Es Baluardper celebrar per segon any consecutiu el poder del segell Denominació d'Origen Oli de Mallorca. "Moltes coses tenen sortida si un les pot diferenciar amb una etiqueta pròpia", diu Oli Verderol.
Una vintena d'expositors han fet gala de l'oli líquid que ho rega tot a l'Aljub del museu d'art contemporani de Palma, on hi havia des de pa amb oli fins a bombons i llepolies d'oli verge. Celebraven la campanya del 2017, la pitjor de la sèrie històrica de molts. Als d'Oli Moix, la sequera de l'estiu passat els ha passat factura. "La producció mallorquina ha caigut en picat, de 2.000 litres a 150. Es va perdre tot", expliquen a l'ARA Balears. Tots entonen la mateixa cançó, tot i que saben que després de la tempesta que ha omplert les reserves de la serra de Tramuntana, la collita recobrarà la qualitat amb la qual els productors de la Península no poden competir. "L'oli de Mallorca fa tornar guapos", asseguren els de Solivellas.
Els agricultors, que assumeixen que "els marges de benefici no són per tirar coets", aposten per col·locar un producte gurmet als petits comerços i, fins i tot, n'hi ha d'altres, com Ullaró, de Campanet, que exporten un 70% del seu oli a Alemanya.
A la Nit de l'Oli hi han assistit el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat; el conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal, i el president del consell regulador, Sebastià Solivelles. Jesús Navarro, d'Olis des Pla, i Mariano Planas, de Jornets, han estat premiats per la seva trajectoria, igual que Gaspar Barceló, el primer tafoner d'oli de Mallorca de la cooperativa Sant Bartomeu de Sóller.