El remei de Palma?

Un grup d'entitats presenta 50 propostes per elaborar una "estratègia de ciutat"

Posar fre a la gentrificació, gestionar l'activitat turística per evitar la massificació, millorar la protecció patrimonial dels barris de la ciutat, cohesionar socialment les barriades i equilibrar els serveis que reben pel que fa, per exemple, a la neteja o reconvertir l'aparcament de la plaça Major en un espai només per a residents. Aquestes són algunes de les 50 propostes que han de servir, segons un grup d'entitats, per trobar "remei" a Palma.

ARCA, la fundació Gadeso, Palma XXI, el Cercle d'Economia, el Col·lectiu Alternatives i l'Obra Cultural Balear han presentat aquest divendres 'Palma té remei?', un document que ha de servir per fer una diagnosi de l'estat de la ciutat i elaborar una "estratègia de ciutat" que ara mateix no existeix perquè no hi ha "un projecte clar".

Pels impulsors de la proposta, és necessari involucrar-hi no només l'Ajuntament, sinó també els col·lectius empresarials, els sindicats, les entitats de la societat civil, AENA i l'Autoritat Portuària. De fet, algunes de les mesures que presenten consisteixen a gestionar millor l'arribada de creueristes o convertir el front marítim en un espai "eminentment públic".

L'objectiu és crear un "projecte col·lectiu", ha explicat Antoni Tarabini, president de la Fundació Gadeso, i fer de Palma "una ciutat per als ciutadans", perquè "n'hi ha que volen que sigui una ciutat turística i és una barbaritat". A més, la proposta vol adquirir una "visió holística", segons Carles Rullán, del Cercle d'Economia, per entendre Palma més enllà de la planificació urbanística i entendre les variables socials i culturals que hi intervenen.

"O actuam ara o serà massa tard", ha assegurat Jaume Garau, de Palma XXI, qui també ha explicat que el full de ruta és, en aquests moments, cercar suports a partir de l'estiu. Es demanarà, per exemple, una entrevista amb el batle, Antoni Noguera, i se cercarà el suport de la resta d'administracions, dels sindicats, de les associacions veïnals, de la patronal, de la UIB, del GOB...

Consideren que Palma ha de ser el punt de partida per modificar el model de totes les Illes, ja que és, segons ha afirmat Rullán, on es genera " el 50% de la riquesa i on tenen la seu el 38% de les empreses. No obstant això, també ha recordat que, segons l'índex de Gini (que mesura el grau de desigualtat de les societats), les Balears es troben en la desena posició de tot l'Estat.

"Tenim clar que ens hem de moure i en quina direcció, però no hem de dir nosaltres si primer es mou el peu esquerre o el dret", ha dit Tarabini, fent referència a la necessitat d'implicar les institucions per prendre decisions polítiques en la creació del model de ciutat.

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF