MASSIFICACIÓ
Balears 01/09/2015

L'Ajuntament d'Escorca planeja fer un aparcament a Cala Tuent

El GOB denuncia “l'efecte reclam” que suposarà la infraestructura en un espai protegit que ja està saturat

Mercè Pinya
2 min
Plànol amb un cercle que indica on es preveu construir l'aparcament, segons ha difós el GOB.

PalmaLa massificació a les cales i platges verges de Mallorca torna a posar en el centre del debat públic l'oportunitat o no de construir aparcaments i regular els espais. L'Ajuntament d'Escorca ha començat a fer passes per construir un aparcament a Cala Tuent per a 200 places i en zona declarada Àrea Natural d'Especial Interès. Actualment l'equip de govern està estudiant la delimitació de la zona perimetral de les parcel·les que serien transformades en un aparcament i uns banys públics, ha explicat el batle del municipi, Antoni Solivellas (PP).

L'aparcament tindria la superfície aproximada d'uns 15.000 metres quadrats i des de l'Ajuntament s'estudia la possibilitat o bé d'expropiar els terrenys o bé d'arribar a un acord de cessió amb la companyia urbanitzadora, que va veure frustrada la seva possibilitat de fer negoci quan es protegí la zona, declarant-la ANEI.

“Les obres no serien gaire cares perquè només es tractaria de delimitar els terrenys, compactar-los i no posar-hi ciment”, assegura Solivellas. Igualment, el Consistori planeja fer-hi també uns banys públics. El projecte podria ser una realitat l'estiu que ve, tot i que dependrà de la fórmula que ha de seguir l'Ajuntament per adquirir els terrenys i també de la disponibilitat econòmica del Consistori.

L'Ajuntament no ha aclarit encara si farà pagar per deixar el vehicle en aquest aparcament. “M'agradaria que l'Ajuntament tingués algun retorn, però dubt que puguem cobrar res; és una zona protegida”, assegura Solivelles.

Des del GOB, la seva portaveu, Margalida Ramis, alerta de “l'efecte reclam” que suposarà l'existència d'un aparcament en una zona que els mesos d'estiu pateix “una important massificació i descontrol d'usuaris que hi arriben per carretera i per mar, col·lapsen la platja i molt sovint posen en perill la conservació d'aquest espai”. Emperò Antoni Solivellas considera que aquest projecte respon a “un problema de brutícia i de manca d'ordenació que s'ha de resoldre”. “Si hi ha cap problema, ara l'Ajuntament no hi pot actuar, de la manera com està l'accés”, afegeix.

El fet és que, actualment, el camí que baixa cap a la cala està saturat de cotxes, una situació que s'agreuja especialment els caps de setmana i on s'han arribat a comptabilitzar més de 190 vehicles, segons l'Ajuntament. Pel GOB, aquesta massificació s'hauria de resoldre d'una altra manera que no implicàs la construcció d'un aparcament, ja que “tindria com a previsibles conseqüències la futura creació de serveis o oferta turística”. El batle nega aquest extrem. “Alguns veïns m'han demanat si Cala Tuent es convertirà en sa Calobra, però no hi té res a veure”, diu.

El grup ecologista ha rebut la preocupació d'alguns veïns de la zona, que no veuen amb bons ulls el projecte. “Ara s'estan intentant organitzar per aturar-lo”, ha explicat Margalida Ramis. Emperò el batle treu ferro a l'oposició veïnal: “A dia d'avui a l'Ajuntament no hi ha cap escrit de cap veí”. A principi d'any l'equip de govern municipal, en mans del Partit Popular, ja es va reunir amb els veïns de la zona per exposar-los el projecte. “Veuen bé que l'Ajuntament ordeni les coses. Ho dúiem en el programa electoral i hem tingut els resultats que hem tingut”, afirma el batle. D'ençà de les eleccions municipals del mes de maig, en aquest municipi no hi ha oposició i tots els regidors són del Partit Popular.

stats