CAS CURSACH

Carbonell: "El servei d'ordenances de Turisme és un autèntic desastre"

L'exdirectora general de Turisme ha declarat aquest dimecres com a investigada en el cas Cursach

"Mai he beneficiat el Grup Cursach ni cap altre administrador", ha remarcat l' exdirectora general de la Conselleria de Turisme, Pilar Carbonell, després de declarar com a investigada davant el jutge i el fiscal del cas Cursach. "El meu telèfon, el té molta gent" i, "si la policia hagués intervingut el meu telèfon i no el d'Sbert [el número dos de Tolo Cursach], trobarien centenars de telefonades d'administradors d'altres empreses interessant-se per l'estat dels seus expedients", hi ha afegit. 

Carbonell ha declarat aquest dimecres durant una hora i mitja, després que fos citada pel jutge Manuel Penalva perquè explicàs el contingut de les escoltes telefòniques recollides al sumari de la causa que contenien algunes converses entre ella i Sbert. Parlaven d'un expedient d'obres del Megapark, propietat de Cursach. La policia veia indicis que Carbonell i altres funcionaris de la conselleria havien "accelerat enormement" els tràmits d'aquest expedient i d'altres que afectaven el Grup Cursach. "Mai he beneficiat les empreses del senyor Cursach", ha insistit Carbonell.

La defensa de Carbonell nega rotundament que la llicència del Megapark es tramitàs en deu dies

"El que sí que és cert és que el servei d'ordenances de la Conselleria de Turisme és un autèntic desastre i que les ubicacions dels serveis de la direcció general estan una al Parc Bit, que abans estava al Palma Arena, i una altra a l'ATB [Agència de Turisme de les Illes Balears], mentre la directora estava a Montenegro; per tant, s'han de desplaçar molts documents", ha explicat. "Hem estat mesos i mesos sense ordenances i sense registre. I la directora general, amb el seu propi cotxe, quan ha anat a una reunió o s'ha hagut de desplaçar, ha traslladat expedients igual que ho ha fet el xòfer, igual que ho ha fet l'assessor o igual que ho ha fet qui sigui que s'ha desplaçat", ha precisat.

Carbonell declara durant una hora i mitja

Les paraules recollides al sumari que intercanvià Carbonell amb Sbert semblaven afirmar que, si era necessari, aniria a recollir expressament l'esmentat informe al Palma Arena. "No vaig anar a cercar personalment cap expedient" per beneficiar el Grup Cursach, ha afirmat. 

"Al senyor Sbert, el conec de l'època en la qual vaig treballar a la restauració", ha admès. Amb tot, ha negat haver vist mai Cursach abans que començàs a sortir de manera habitual a les portades dels diaris.

"La Conselleria de Turisme és relacions públiques i assistim a milions d'actes"

Per altra banda, els informes policials de la investigació remarquen que el número dos de Cursach va oferir en una ocasió un aparcament VIP a l'hotel de l'empresari on se celebrava un concert de David Guetta. L'exdirectora general també ha reconegut haver assistit al concert. Però "crec que m'heu vist milions de vegades a concerts, entregues de premis, torneigs de tennis o de golf", ha dit, i ha remarcat que "no vaig emprar la plaça de pàrquing". "La Conselleria de Turisme és relacions públiques i assistim a milions d'actes", ha argumentat. 

El futur processal de l'exdirectora general

L'exdirectora general també ha explicat que ha respost a totes les preguntes del jutge, el fiscal anticorrupció Miguel Ángel Subirán i el seu advocat, Enrique Ordóñez. Els interrogants s'han encaminat a aclarir si Carbonell hauria beneficiat de manera irregular el grup empresarial que, segons les perquisicions del cas de la Policia Local, encapçala una xarxa corrupta amb tentacles dins les administracions públiques i la Policia Local.

El futur de Carbonell és ara en mans del jutge Penalva, si bé l'exdirectora general té "plena confiança en la justícia" i creu que la seva situació processal s'acabarà revertint: "Confii en la meva desimputació". De fet, la seva defensa no té previst sol·licitar-la, almenys fins que no hagin declarat altres persones de la mateixa conselleria i de l'Ajuntament de Palma implicades en aquesta peça separada que encara s'està instruint. Tanmateix, considera que no serà necessari fer-ho. 

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF