Pilar Carbonell, citada a declarar com a investigada en el cas Cursach

També hi hauran de comparèixer Tolo Cursach, Tolo Sbert, Antonio Bergas i Fernando Pareja, igualment investigats en la causa

Pilar Carbonell, fins aquest dijous directora general de la Conselleria de Turisme, serà finalment citada a declarar en qualitat d'investigada pel cas Cursach. El jutge Manuel Penalva, que instrueix la causa, ha dictat una providència en què demana que comparegui al Jutjat d'Instrucció número 12 de Palma el pròxim dimecres 29 de novembre a les 10 hores per tal expliqui la seva versió dels fets sobre el tracte de favor que la policia considera que va donar al Grup Cursach.

El jutge imputa a Carbonell presumptes delictes d'ús d'informació privilegiada, tràfic d'influències i prevaricació. 

Cursach i Sbert també hi hauran d'anar

En la mateixa providència, Penalva cita a declarar el líder de la presumpta xarxa corrupta que ha donat nom a la causa, Tolo Cursach, dia 27 de novembre a les 9.30 hores. També demana que comparegui, el mateix dia a les 10 hores, la seva mà dreta, Tolo Sbert. Ambdós són a la presó de Palma  acusats de més de quinze delictes, de manera que en la data assenyalada hauran de ser, per unes hores, excarcerats.

Antonio Bergas, exinspector de la Policia Local de Palma que va ser detingut el mateix dia que Cursach i Sbert, haurà de declarar a les 11 hores. L'advocat de Cursach, Fernando Pareja, investigat per tràfic d'influències, ús d'informació privilegiada, falsedat, organització criminal, extorsió i coaccions en el marc de la mateixa causa, també hi haurà d'anar, mitja hora més tard.  

D'altra banda, l'1 de desembre haurà de comparèixer davant el jutge en qualitat d'investigat Corpues Tobarra, funcionari de la Conselleria de Turisme, pels mateixos possibles delictes que se li atribueixen a Carbonell. Haurà de declarar a les 9.30 hores. Una hora més tard està citada a declarar la cap del Departament de Disciplina i Seguretat dels Edificis de l'Ajuntament de Palma, però en qualitat de testimoni.

Un informe policial que ha aixecat polèmica

La decisió judicial, que ha comportat conseqüències polítiques gairebé immediates, arriba només dos dies després que es fes públic un informe policial de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) que recull fins a devuit escoltes telefòniques en les quals apareix Carbonell, bé esmentada o bé com a interlocutora, mantenint diverses converses amb un to familiar i col·loquial amb Tolo Sbert, el número dos de Tolo Cursach, sobre la llicència esmentada.

De les converses intervingudes s'infereix que la relació entre Sbert i Carbonell era fluida. Més enllà del to de la conversa, però, allò que ara han de dirimir els investigadors és si l'actuació de Carbonell és constitutiva o no de delicte. Mentre la policia sosté que la directora general hauria accelerat enormement els tràmits d'una llicència d'obres del Megapark, propietat de Tolo Cursach, la seva defensa nega frontalment que aquesta es tramitàs més de pressa del compte. De fet, fonts de la Conselleria de Turisme han assegurat, en la mateixa direcció, que l'expedient s'hauria tramitat en més de dos mesos, tal com acrediten els registres de la institució.

 

EDICIÓ PAPER 09/11/2019

Consultar aquesta edició en PDF