CAS CURSACH

Tolo Sbert: "No t'han agafat encara"; Pilar Carbonell: "En qualsevol moment" [rialles]

La Policia considera que l'actual directora general de Turisme actuà en ocasions "com una empleada" del Grup Cursach

T. SBERT: Pilar.

PILAR: Hola, com estam? M'has cridat?

T. SBERT: No t'han agafat encara.

PILAR: En qualsevol moment. [Rialles]

T. SBERT: Escolta, Pilar, dos minuts ràpids. Vaig presentar fa un mes i mig o dos un projecte de remodelació del Megapark. L'informe dels tècnics està fet i me l'has de firmar tu. (...)

PILAR: (...) Jo demà dematí a primeríssima hora el rescataré.

De les converses intervingudes entre l'actual directora general de Turisme, Pilar Carbonell, i el número dos de Cursach, Tolo Sbert, els investigadors del cas Cursach interpreten que Carbonell i un altre dels funcionaris de Turisme -ja jubilat- haurien proporcionat un "tracte de favor exclusiu i preferent" al Grup Cursach i haurien accelerat enormement els tràmits per a la concessió d'una llicència d'obres del Megapark.

En l'informe policial, que recull fragments transcrits de les converses esmentades, els agents remarquen que en algunes ocasions Carbonell hauria telefonat personalment a Sbert "per traslladar-li novetats sobre l'expedient, com si es tractàs d'una empleada seva". Igualment, "els deia en quina situació es trobava i els inconvenients que tindrien".

El text reflecteix part de fins a devuit converses que esmenten o impliquen Pilar Carbonell. En una altra de les transcripcions, Sbert informa Cursach d'un missatge de Carbonell que rep al mòbil:

CURSACH: Sí, Tolo?

SBERT: Tolo, Pilar de Turisme m'ha enviat un missatge i m'ha dit que amb aquest tema no hi haurà problema, que posa entre parèntesi: "Fins aquí et puc dir". Supòs que s'ha informat si hi ha alguna història que ens pugui perjudicar, i em diu: "Tranquil, dilluns et dic coses, només és perquè ho sàpigues". 

De dos mesos a deu o dotze dies

La Policia remarca que, en una altra ocasió, Sbert explica per telèfon a Cursach "que ha entregat en persona a la Sra. Carbonell l'expedient, li ha demanat de manera explícita que l'agiliti i obviï el termini habitual que ha d'esperar qualsevol empresa que presenta qualsevol projecte a la Conselleria de Turisme, que és d'aproximadament dos mesos, i l'aconsegueixi tramitar en un termini de temps que sembla exclusiu per a ells, de 10 a 12 dies".

Hi ha darrere d'aquesta familiaritat una conducta delictiva per part de Carbonell? Aquesta és, precisament, una de les moltes preguntes que els investigadors del cas han posat sobre la taula i per la qual citaran a declarar, pròximament, la directora general. De fet, el Jutjat d'Instrucció número 12 ha obert recentment una peça separada de la causa per investigar tot allò que implica la Conselleria de Turisme.

El control de Turisme i el decret Cursach

"És necessari recordar l'enorme importància estratègica que té, pels interessos del Grup Cursach, el Control de la Conselleria de Turisme", assenyala l'informe. "D'aquesta importància ja va ser conscient en el seu moment Tolo Cursach, quan contractà la seva mà dreta, Tolo Sbert, el qual havia estat director general d'Ordenació Turística durant el darrer Govern de Gabriel Cañellas els anys 90", precisa. "Les bones relacions amb la Conselleria de Turisme i el domini, en l'època en la qual José María Rodríguez es trobava al capdavant de la Conselleria d'Interior, fou allò que hauria permès l'aprovació del decret Cursach, que permetia uns nivells de renou als establiments del grup" que el beneficià significativament respecte de la competència.

La implicació de Carbonell en el cas Cursach -encara sense saber si ho està en qualitat de testimoni o en qualitat d'investigada- ja ha aixecat polèmica a la Cambra autonòmica. Aquest mateix dimarts, la portaveu parlamentària de Podem, Laura Camargo, ha dit que el vicepresident Biel Barceló sembla més predisposat a cessar la directora general que no quan van transcendir, per primer pic, algunes d'aquestes escoltes telefòniques. Carbonell, per part seva, assegura que malgrat la familiaritat amb Tolo Sbert, mai no ha afavorit les empreses del Grup Cursach i que està "ben tranquil·la".   

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF