Balears 05/09/2017

Un testimoni declara que un advocat li va oferir 140.000 euros per no acusar Cursach

El lletrat ho atribueix a una venjança, acusa el fiscal de calumniar-lo i exigeix disculpes i una indemnització

Anna Schnabel
3 min
Un empresari acusat d'intimidar la competència de Cursach es declara innocent.

PalmaUn testimoni del cas de la Policia Local, que ha declarat haver patit intimidacions i amenaces de manera reiterada per part d'homes de l'entorn de Tolo Cursach, ha assegurat que un lletrat, Coco Campaner, li hauria ofert 140.000 euros per a que guardàs silenci o mentís davant el tribunal. Els doblers haurien estat brindats de part de l'empresari i mà dreta de Cursach, Tolo Sbert, empresonat des del març. El testimoni ho ha declarat durant la primera jornada del tercer judici per obstrucció a la justícia del cas Cursach, que se celebra contra un altre empresari suposadament aliat amb el magnat i que ha defensat aferrissadament la falsedat de totes les acusacions.

El testimoni, un veterà empresari de l'oci de Calvià, ha admès el suposat intent de suborn a preguntes del fiscal, qui ha hagut d'insistir per a obtenir una resposta. Finalment, el testimoni ho ha reconegut amb llàgrimes als ulls i ha admès que li provocava pànic reconèixer davant el tribunal aquest fet, per la possibilitat de represàlies contra ell i els seus companys. Tanmateix, ha manifestat que no tenia clar si la proposta econòmica era per a que es retractàs de les acusacions o per a que, més endavant, els homes del cercle del magnat poguessin acusar-lo d'haver cobrat suborns amb la finalitat de desacreditar el seu testimoniatge.

Campaner ho atribueix a una venjança

Campaner, per la seva banda, ha negat rotundament a l'ARA Balears aquesta acusació, que ha atribuït a una venjança per la querella que interposà davant el Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB) contra el jutge i el fiscal d'Anticorrupció del cas, Manuel Penalva i Miguel Ángel Subirán. El lletrat, a més, ha acusat al fiscal de calumniar-lo i ha exigit disculpes i una indemnització de 140.000 euros, els quals ha avançat que "seran donats a diverses causes socials".

El lletrat també ha promogut un acte de conciliació entre el testimoni i el fiscal per a esclarir els fets. Així mateix, ha fet constar en l'escrit que "mai ha ofert diners a ningú, testimoni o qualsevol altra part del procés judicial, per a que modificàs o es retractàs de la seva declaració". Igualment, ha afegit que "mai ha intercanviat una sola paraula amb el testimoni que, amb temerari menyspreu a la veritat, li ha imputat un delicte d'obstrucció a la justícia".

El testimoni assegura que sofreix "un infern"

El testimoni ha manifestat que des que el 2015 va denunciar davant la Fiscalia irregularitats del Grup Cursach, sofreix "un infern" per l'assetjament al qual s'ha vist sotmès per part de persones lligades als negocis del magnat de l'oci. El fiscal Subirán, per la seva banda, ha assenyalat que aquest testimoni ha patit diversos episodis d'angoixa, demostrables a través de diversos informes mèdics, arrel de les intimidacions i les diferents maniobres narrades en la vista oral. El fiscal, a més, ha indicat que aquest és l'estat de la majoria d'empresaris que haurien patit les referides amenaces.

L'empresari ha relatat que l'assetjament s'inicià una vegada informà al Jutjat d'Instrucció número 12 de Palma que alguns empresaris de l'oci nocturn de Calvià s'haurien aliat amb Cursach i s'haurien dedicat a la "venda d'excursions etíliques" que culminaven amb l'accés a la discoteca BCM, propietat del magnat. La comercialització, segons denuncià, s'hauria realitzat sense control fiscal i hauria comportat enormes beneficis per als empresaris de la trama corrupta. "Aquesta gent tenia llicència per a pegar a qui volguéssin", ha afegit.

stats