Balears 01/12/2016

Dia mundial contra la sida, però també contra l'estigma del VIH

Les entitats que lluiten contra la malaltia han organitzat acitivitats per commemorar l'1 de desembre

J. Salmeron
2 min
Membres que conformen Taula per la sida.

PalmaLes Illes Balears va registrar aquest darrer any 148 infeccions per VIH. Només 15, en el darrer any, arriben a diagnosticar la sida, la xifra més baixa dels darrers 30 anys (des del 1987 que no es registrava la mateixa xifra).

La detecció precoç del VIH és important per a així poder començar el tractament quan la càrrega immune encara no està tan afectada, com sí que pot passar quan es detecta el virus molt més tard. A més, una de cada tres persones seropositives són menors de 30 anys.

Per aquest motiu, en el Dia mundial de la lluita contra la sida (1 de desembre) les entitats que formen la Taula per la sida (ALAS, Ben Amics, Creu Roja joventut, Siloé i Metges del Món) han organitzat una sèrie d'activitats per reivindicar la prevenció del VIH entre els joves, una franja d'edat en què encara avui s'estén l'estigmatització del virus i es converteix en un tema tabú.

Entre les activitats programades, a les 17.30 hores un exresident del Centre Siloé (centre de residència de gent amb casos de sida més avançats) llegirà el manifest a Palau Reial, davant el Consell de Mallorca

Per continuar visibilitzant la problemàtica de l'estigma i la discriminació cap a les persones que viuen amb VIH, Taula per la sida durà a terme a les Illes el projecte 'Trepitja l'Estigma', que rep la col·laboració dels ajuntaments de Palma, Sencelles, Esporles i Algaida. L'activitat consistirà en la pintada de missatges contra l'estigma en els passos de vianants més significatius d'aquests municipis.

Gala 'Joves en positiu'

Per la seva banda, l'associació ALAS realitza, com cada any, la gala dedicada a aquest dia, que enguany porta per lema 'Joves en positiu', perquè, segons explica Joan Viver, coordinador de l'entitat, "hem d’implicar el jovent en la nostra causa. Són la generació del futur, els hem de deixar de veure com el problema i començar a empoderar-los perquè siguin part de la solució".

L'associació ALAS celebra com cada any la seva gala pel Dia mundial contra la sida.

L'acte tindrà lloc al teatre Xesc Forteza, on a partir de les 19.30 hores hi haurà una exposició fotogràfica. Després, a les 20 hores, s'iniciarà l'espectacle amb balls, teatre i música per part de diferents col·lectius de joves.

Finalment, s'entrega el premi ALAS 2016 al projecte Campus Saludable de la UIB, un reconeixement pel seu suport a ALAS en les iniciatives de prevenció i conscienciació que es duen a terme a la universitat. Per acabar, el president d'ALAS, Joan Lluís Llull, hi aportarà el toc institucional pronunciant un discurs: "És important que els organismes públics de les Balears s’impliquin en la lluita contra el VIH. Amb ells, podrem arribar més enfora".

A l'acte, hi assistiran la presidenta del Govern, Francina Armengol, la presidenta del Parlament, Xelo Huertas; el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat; i el balte de Palma, José Hila.

stats