El Parlament consolidarà Balears com a antitaurina de manera imminent

El Pacte aprovarà aquest dimarts la tramitació de la llei de protecció i benestar animal, que afectarà les corregudes de toros i el correbou de Fornalutx

El Parlament aprovarà aquest dimarts, amb els vots de PSIB, Podem i MÉS, l'inici de la tramitació de la llei de protecció i benestar animal. Es pretén posar fi a les corregudes de toros i a qualsevol acte que suposi un patiment físic o psicològic per als animals. El PP ha recalcat que hi està en contra i ha criticat la "radicalitat" del Govern.

La portaveu del grup popular al Parlament, Marga Prohens, ha destacat aquest dilluns al matí en roda de premsa que "s'està governant d'esquena al poble". En aquest sentit, el conflicte entre tradició i ètica continua latent. Els partits que formen el Pacte han deixat clara la seva posició i han anunciat que estan oberts a escoltar les esmenes oportunes, sempre que no representin una conseqüència negativa per al benestar dels animals.

Per part seva, el PP ha tornat a explicar  els mateixos arguments que relata en casos de festivitats amb animals: "És tradició i cultura". Sobre la retirada del bou de Fornalutx, el PP s'ha mostrat igual de contundent. Ara bé, el Govern té clares les línies que seguirà i, tot i la negativa del PSOE de Fornalutx a retirar l'acte, tant el PSIB com MÉS i Podem s'escuden en els informes tècnics que constaten el sofriment animal i en l'"ètica" humana.

Xoc amb la Constitució

La proposta suposa un conflicte de constitucionalitat. Primer, perquè desafia la llei estatal que declarà la tauromàquia Patrimoni Històric Cultural. D'aquesta manera, la majoria absoluta del PP al Congrés va fer polítiques per protegir les tradicions. D'altra banda, el PP balear assegura que infringeix diversos articles de la Constitució.

Ara bé, el Pacte no pensa fer-se enrere. Pren impuls amb l'exemple de Catalunya, declarada antitaurina fa sis anys, i amb el context favorable de 33 municipis de les Illes que s'hi han declarat. El PSIB no veu amb mals ulls la normativa que protegeix els animals, però no donen el vistiplau a les accepcions que defensen els correbous, el tir al colomí i a la guàtlera i als circs amb animals salvatges.

Les corregudes de toros i el correbou de Fornalutx: desaparició abans de l'estiuEl diputat de Podem, Baltasar Picornell, ha titllat aquestes celebracions de " maltractament gratuït" i ha assegurat que la llei "ha d'oferir una protecció integral". En aquest mateix sentit s'ha expressat la diputada socialista Sílvia Cano: "S'ha de posar fi als patiments inútils i injustificables". De fet, Cano ha destacat que el Govern vol "recollir la sensibilitat social".

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF