Balears 03/03/2016

Les corregudes de toros i el correbou de Fornalutx podrien desaparèixer abans de l'estiu

Després de Canàries i Catalunya, Balears es convertirà en la tercera comunitat autònoma a abolir els espectacles amb animals

Y. Tarramera
2 min
Dependiente ha estat el bou d'enguany

PalmaLes corregudes de toros i el correbou de Fornalutx podrien desaparèixer de les Balears abans d'aquest estiu. Ho han anunciat aquest dijous al matí els grups parlamentaris del Pacte –Podem, MÉS per Mallorca, MÉS per Menorca i PSIB– juntament amb l'agrupació Mallorca sense Sang, que volen tirar endavant aquesta proposta, tot i que suposi un conflicte de constitucionalitat. Es tracta d'una iniciativa que desafia de ple la llei estatal del 2013 que declarà la tauromàquia Patrimoni Històric Cultural. Aquest fet, però, no impedirà que la proposta segueixi el seu curs i sigui una realitat al mes de juny. De fet, s'emparen en l'exemple de Catalunya, que es va declarar antitaurina fa sis anys, tot i el recurs presentat pel PP davant el Tribunal Constitucional. Recurs que, com va recordar la portaveu de MÉS per Mallorca, Margalida Capellà, "encara no ha tingut resposta".

A pesar de ser conscients de la possibilitat que el Tribunal Constitucional suspengui aquesta llei que aboleix els espectacles amb animals, els grups admeten que correran el risc, ja que, asseguren, és una competència que correspon a les comunitats autònomes.

Imatge del registre de la llei, d'esquerra a dreta, Baltasar Picornell (Podem Illes Balears); Sílvia Cano (Psib); Patrícia Font (Més per Menorca); Guillem Amengual (Mallorca Sense Sang) i Margalida Capellà (Més per Mallorca)

Avalada per més de 150.000 signatures, la llei assegura la protecció dels animals, elimina les corregudes de toros i els correbous –Fornalutx és l'únic municipi que en celebra–, els circs amb animals salvatges, les baralles amb animals i les competicions de tir amb colomí i guatlles, entre d'altres. Tot i que la nova llei podria entrar en vigor aquest juny, després de passar per l'aprovació del Parlament, no arribarà a temps d'impedir la correguda programada per a aquest abril a Muro.

El diputat de Podem, Baltasar Picornell, ha coordinat la iniciativa que ha presentat en roda de premsa juntament amb les diputades Margalida Capellà, de MÉS per Mallorca; Patrícia Font, de MÉS per Menorca; Sílvia Cano, del PSIB, i el representant de Mallorca sense Sang, Guillem Amengual.

Una comunitat lliure del maltractament animal

El col·lectiu Mallorca sense Sang ha qualificat d'històric aquest dia, ja que consideren que aquesta serà de bon tros "la darrera passa" per una demanda social que inclou la declaració antitaurina de 33 municipis de Balears i la "consolidació d'una comunitat lliure de maltractament animal", ha manifestat un optimista Guillem Amengual, portaveu del col·lectiu. De moment, pensen continuar la seva tasca de recollida de signatures perquè "hi ha gent que encara se sorprèn que hi hagi corregudes de toros", ha dit.

stats