CRISI DE GOVERN

El PSIB cedeix i accepta Bel Busquets

La presidenta Francina Armengol la farà vicepresidenta avui en una trobada al Consolat de Mar
Representants de MÉS (Gallardo, Frontera i Apesteguia) i del PSIB (Garrido, Negueruela i Costa). / I. VELÁZQUEZ

Cordialitat després de la reunió d’ahir entre membres del PSIB i de MÉS per intentar posar fi a la crisi de Govern després de la dimissió del vicepresident i conseller de Turisme, Biel Barceló. Aquesta fou la imatge que intentaren transmetre ambdós partits sortint plegats per a la foto i amb un objectiu: encomanar la tasca final a les seves dues líders: Francina Armengol i Bel Busquets. Ambdues es reuniran avui al matí al Consolat de Mar i “formalitzaran l’acord” pel qual Bel Busquets serà la nova vicepresidenta i consellera de Turisme del Govern de les Illes Balears. Durant les negociacions duites a terme entre divendres horabaixa i ahir dematí, el partit polític MÉS no va posar cap altre nom damunt la taula i es va mantenir ferm en proposar la coordinadora de la seva formació, malgrat que hi pogués haver discrepàncies per part dels socialistes. En aquest sentit, una de les frases més determinants fou la que pronuncià ahir després de la reunió el portaveu del PSIB, Iago Negueruela: “És a MÉS a qui correspon designar la vicepresidència del Govern i la Conselleria de Turisme”, va dir el també conseller del Govern després de més de quatre hores de trobada.

Negociacions

La negociació s’encetava a les 9.45 h a la seu del PSIB de Palma amb els dos bàndols: en una part del ring, els pesos pesants del PSIB amb el portaveu, Iago Negueruela; la portaveu del Govern, Pilar Costa, i la secretària general de Mallorca, Mercedes Garrido; i a l’altra banda de ring, els de MÉS amb el coordinador d’Iniciativa Verds, Biel Frontera; el secretari de Comunicació de MÉS, Lluís Apesteguia, i el membre de l’executiva Miquel Gallardo. Sortiren a l’hora de dinar, a les 14 hores, fetes les paus i amb cordialitat. No volgueren dir oficialment que Bel Busquets serà la nova vicepresidenta, sinó que instaren a “escoltar i informar tots els socis del Pacte i a garantir l’estabilitat del Govern”. Això també fa pensar que en la reunió d’avui amb la presidenta no hi haurà sorpreses.

En sortir de la reunió, el membre de l’executiva de MÉS Lluís Apesteguia assenyalava que “hem fet la feina que ens havien encomanat els nostres respectius partits, que era la de reflexionar conjuntament sobre la situació en la qual estàvem; el que pertoca ara és traslladar-ho cadascú a les seves direccions i, especialment, a les dues líders de cada un dels partits per tal de tancar l’acord perquè això acabi bé”.

A més, Apesteguia va insistir que durant la reunió “es va fer una reflexió profunda de molts de temes interns”. “El PSOE i nosaltres hem posat damunt la taula tots els escenaris i hem fet totes les reflexions conjuntes que eren necessàries”, digué.

Consens

“Ha estat un diàleg molt bo, sincer i agradable”, recalcà Apesteguia, que així mateix va voler posar de manifest que “entre les dues parts no s’ha vetat cap persona, ni tampoc des de MÉS ens hem planejat no donar suport als pressupostos de la Comunitat Autònoma -com publicaven ahir alguns diaris- ni tampoc sortir del Govern. No són reals tots aquests escenaris”.

“MÉS se sent molt còmode en aquest govern i volem continuar enfortint-lo i continuar contribuint a les polítiques de canvi que s’estan desenvolupant des de l’Executiu, no és en cap cas un escenari de trencament”, va reiterar el membre de l’executiva de MÉS. “Però a nosaltres no ens tocava tancar cap acord, són les líders del partit les qui ho han de fer”, afegí.

En el mateix sentit s’adreçava als mitjans Iago Neguruela: “Cal continuar mantenint un Govern al servei de la ciutadania amb les millors persones. És per això que hem estat discutint sobre tots els aspectes i fet les valoracions que ara es traslladaran a la secretaria del PSIB, a la presidenta Francina Armengol i a la coordinadora de MÉS, perquè tinguin aquest darrer contacte”, que recordem que serà avui al Consolat de Mar quan es formalitzarà el nomenament.

Pel que fa a la possibilitat de fer venir bé la crisi per obrir el Govern a Podem, ambdues formacions varen ser molt taxatives i ho negaren: “Podem ha fet les seves reflexions a través de la seva secretària general, nosaltres no serem els que la contradiguem”, va reafirmar Iago Negueruela.

Per altra banda, en la reunió tampoc es varen plantejar més canvis ni tragí de carteres. Segons Iago Negueruela, “nosaltres no hem imposat cap vet ni hem fet cap argumentació que no sigui tenir clara la posició de MÉS, que és a qui correspon. Sempre que hi ha hagut crisis en conselleries ho hem fet així; cercam enfortir i tenir el millor Govern possible”.

EDICIÓ PAPER 15/12/2018

Consultar aquesta edició en PDF