El PP posa en dubte que el reglament del Parlament permeti la destitució automàtica de Huertas

Els populars iniciaran una ronda de contactes amb el món jurídic perquè no volen participar en una decisió que pugui incórrer en frau de llei

El PP iniciarà una ronda de contactes amb "veus autoritzades del món jurídic" per esclarir els dubtes que els planteja l'article 39 del reglament del Parlament que preveu la destitució de la presidenta de la Cambra en cas que deixi de pertànyer al seu grup parlamentari, com succeeix amb Xelo Huertas des d'ahir, quan Podem va registrar la seva expulsió a la mesa.

El diputat popular i membre de la mesa Miquel Jerez ha advertit, aquest dimarts, que el famós article no estableix un mecanisme de destitució i que, per tant, no escatimaran esforços per demanar els informes necessaris "a fi de prendre la millor decisió". En aquest sentit, ha assenyalat que "no voldríem que els tribunals ens acabassin dient que hem pres una decisió que no s'ajusta al dret". "No estam fent qualsevol cosa, estam destituint la segona autoritat de les Illes", hi ha afegit.

Jerez ha posat en dubte que "l'esperit" de l'article, incorporat al reglament per evitar un hipotètic enroc de la llavors presidenta Maria Antònia Munar, assenyalada per diverses investigacions judicials, s'ajusti a la situació de Huertas, expulsada del seu partit per haver infringit suposadament el codi ètic de Podem. El PP veu dubtós, per tant, que un partit "que ara passa a tenir només vuit diputats" pugui imposar la seva voluntat a la de tot un ple, "que és qui la va investir".

El diputat eivissenc ha reiterat que no volen embullar el procés de destitució ni afavorir Huertas, però ha subratllat la necessitat de "no fer ni una passa en fals" davant una maniobra de tanta gravetat. Jerez no descarta demanar el parer del Consell Consultiu, tot i que també ha expressat dubtes sobre si és l'organisme adequat per resoldre "qüestions derivades de crisis internes".

"Esper que el dia que es convoqui la mesa, inclòs jo, tinguem clar perfectament si l'article 39 és aplicable a aquest cas concret", ha conclòs.