PRESSUPOSTOS 2017

Educació incrementa un 75% la inversió per a reformes i construcció de nous centres

El conseller Martí March ha titllat d'"estèril" el debat sobre el pressupost en relació amb el PIB

"Recuperar progressivament el que es va anar perdent l'anterior legislatura". El conseller d'Educació i Universitat, Martí March, ha definit així l'estratègia del Govern en matèria econòmica per a l'ensenyament. March ha defensat els pressupostos de 2017 destinats a la seva àrea, que no han estat exempts de crítiques per part de la comunitat educativa. Ara bé, March s'ha volgut referir a aquesta situació com un "debat" que fa "oblidar" el que es fa des de la seva conselleria.

El conseller ha insinuat que és un debat "estèril" reclamar un pressupost que representi un percentatge del PIB més alt. "S'han de revertir les retallades", ha dit, i ha afegit que l'increment del pressupost sobre el PIB és una tasca "a mig termini" i que això significa que no quedarà completa en aquesta legislatura. "Complim els programes", ha continuat.

Com s'invertiran els pressupostos de 2017?

En línies més concretes, el conseller ha anunciat que creix un 75% el pressupost destinat a la reforma i a la construcció de nous centres. En total, seran 15,5 milions d'euros. Segons anuncià Podem,  acordà amb el Govern la construcció d'almenys sis centres a les Illes. Eliminar barreres arquitectòniques i  retirar l'amiant són altres línies d'acció previstes.

March també ha destacat que a finals de curs s'hauran recuperat uns 600 professors i que per al setembre de 2017 se n'afegiran 120 més, seguint un dels acords arribats amb Podem. March també ha posat en valor la recuperació de sexennis i la creació d'un servei de prevenció de docents, que es dotarà d'un milió d'euros. Una de les altres 'batalles' pendents d'Educació és poder oferir més oposicions. Actualment, s'està negociant amb Madrid canviar la taxa de recuperació per poder augmentar places. El Govern, de moment, destinarà 880.000 euros per organitzar les oposicions de 2017. Les Balears té una taxa d'interins més alta que el 30%. 2.500 estan a jornada completa i 680 a mitja jornada.

Ajudes

El 2017 mantindrà els 2,1 milions d'euros pressupostats en  ajudes a menjador i s'incrementaran les destinades al fons de reutilització de llibres. En total, 1,5 milions (el 2016 en foren 1,1). Per a federacions i amipas, se'n preveuen 300.000. I, pel que fa a les condicions dels auxiliars tècnics educatius (ATE), s'invertiran 300.000 euros, que inclouen un increment de personal.

Educació també invertirà 1,9 milions d'euros per a auxiliars de conversa i es dobla la partida per a Formació del professorat, fins als 215.000 euros.

EDICIÓ PAPER 15/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF