"Els homes de Cursach van arribar a oferir-me 20.000 euros perquè canviàs la meva versió"

El testimoni protegit ha confirmat totes les acusacions i ha narrat la persecució de la qual es declara víctima

L'extreballador de la discoteca Tito's que narrà una obscura història d' intercanvi de favors entre policies i empresaris, amb drogues i sexe gratuït inclosos, ha explicat que un home pagat per Tolo Cursach va arribar a oferir-li 20.000 euros perquè canviàs les seves declaracions tant al despatx del jutge com en la vista oral que s'ha duit a terme aquest dimarts. L'home que és jutjat hauria amenaçat el mateix testimoni dient que "el mataria" simulant un suïcidi, entre d'altres amenaces.

El testimoni protegit, fent ús del seu torn de paraula, s'ha cenyit en confirmar la seva versió i totes  les acusacions contra el processat. També ha explicat que, en un primer moment, li oferiren 10.000 euros perquè es retractàs de tot el que havia explicat contra els interessos el cercle del magnat. S'hi negà. Després li oferiren el doble i fins i tot li arribaren a dir que abandonàs Espanya, que no li mancaria res trobant-se a l'estranger i que ja tornaria quan acabàs la tempesta judicial. Aquest home, segons ha assegurat el testimoni, tenia una advocada també pagada pels homes de Cursach. Rebutjà de nou l'oferta i va ser llavors quan varen començar les intimidacions als voltants de casa seva, al centre comercial i al carrer.

La por que ha confessat tenir cap al processat no emergeix del no-res: el testimoni ha explicat que era un " home molt violent" i que "ja havia apallissat a altres persones abans". També ha posat de manifest que una dona que hauria mantingut una relació sentimental amb ell li hauria enviat des del seu telèfon algunes de les amenaces que acabà denunciant. Aquesta dona, però, que estava citada a declarar a la vista oral, ha assegurat que també ella està atemoritzada perquè el testimoni protegit l'hauria intimidat i assetjat. De fet, les acusacions creuades comencen a ser habituals en aquest cas.

Al litigi també ha parlat l'home que hauria ofert doblers al testimoni protegit perquè es retractàs. En una declaració plena de contradiccions, ha assegurat tenir por del processat per haver-lo amenaçat. Amb tot, ha remarcat que també té por del testimoni protegit, de qui ha dit que "em segueix, em vigila i em truca per telèfon". Cal tenir en compte que, minuts abans, el testimoni exposava una versió ben diferent. Val a dir que les incongruències del seu relat han creat confusió fins i tot als fiscals, que han hagut de repassar els seus escrits d'acusació i demanar explicacions al declarant. "Estic nerviós i psicològicament destrossat", s'ha excusat ell.

Cursach i Sbert, al judici

El judici prosseguirà amb la declaració de més testimonis, entre els quals tindrà lloc la de Tolo Cursach, el presumpte màxim beneficiari de tot l'entramat corrupte i que ha batejat el cas. Ho farà per videoconferència, ja que va ser traslladat el juny d'enguany a un centre penitenciari de València. També declararà Tolo Sbert, un dels directius del mateix grup empresarial i mà dreta del magnat. Ambdós són a la presó des del març d'aquest any, acusats de més d'una quinzena de delictes i a qui el jutge Manuel Penalva els atribuí el funcionament propi d'una "organització criminal".

EDICIÓ PAPER 29/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF