“A veure si ho entens, Cursach és la Paca de la nit”

L'empresari de l'oci nocturn, assenyalat al sumari de la corrupció a la Policia de Palma

L'empresari Tolo Cursach, propietari de discoteques com Tito's o BCM, seria un dels principals beneficiaris de la trama de presumpta corrupció a la Platja de Palma. Segons el sumari, al qual ha tingut accés l 'ARA Balears, un testimoni protegit afirma que, quan va adquirir dos locals nocturns a la zona de Gomila, un dels propietaris li va advertir que no intentàs "perjudicar" els interessos del Grup Cursach Ocio perquè "si el feia enfadar, tindria problemes". És més, va afegir que l'empresari "el podia fer fora d'allà en qüestió de pocs segons". El poder de Cursach va ser resumit, finalment, en una frase ben significativa: " A veure si ho entens, aquí passa el mateix que a Son Banya amb la Paca. Tolo Cursach és "la Paca de la nit".

Tot i que assegura haver pagat uns 3.500 euros en metàl·lic per la llicència, al cap d'una setmana de la inauguració, agents de paisà que es van identificar com a membres de la Patrulla Verda es van presentar al local assegurant que tenien " ordres de més amunt" per tancar-lo. Tot i que en un principi ho va poder resoldre amb una telefonada, finalment, la setmana següent els dos agents s'hi van tornar a presentar, novament de paisà, però acompanyats d'una dotzena de motos de la unitat motoritzada de la Policia Local; van desallotjar el local i van posar un cadenat a la porta. El testimoni, en cap cas, va rebre cap explicació ni document justificatiu i quan va anar a reclamar a alguns dels policies acusats li van respondre: "E s tanca perquè ets qui ets". A més, li van recomanar que si traspassava el local, ho fes a algú que no pretengués competir amb Cursach. Aquesta vegada va fer cas i va llogar el local a uns empresaris sud-americans que van obrir un local de salsa que no va tenir cap tipus de problema amb les autoritats.

El testimoni no en va tenir prou amb l'experiència i va decidir obrir un altre local de música tecno tot i saber que tornaria a disputar-li la clientela al Grup Cursach Ocio. Amb tot, segons va declarar, decideix " no tenir por i encarar les conseqüències". No només això, sinó que va decidir copiar el format d'una festa organitzada, dues setmanes abans, per un local de Cursach, que consistia a premiar el client que dugués els calçons més curts. El testimoni assegura que la patrulla verda es va presentar al local la mateixa nit per notificar-li una denúncia per considerar l'esdeveniment " sexista i vexatori per a la dona", una notificació que li va cridar l'atenció perquè, assegura, la festa original s'havia desenvolupat sense inconvenients. Finalment, afirma, després de mes i mig suportant "innumerables inspeccions" va decidir llançar la tovallola i va traspassar el local.

Un altres testimoni assegura que "la unitat anomenada GAP és la que va immediatament a resoldre els problemes als locals d'oci de l'empresari Cursach". De fet, afegeix, Montesinos, un dels principals implicats "va treballar durant molts anys prestant seguretat" per a l'empresari.

Cursach no és l'únic empresari de l'oci nocturn assenyalat. També apareix citat Miguel Pascual, propietari de nombrosos negocis a la Platja de Palma.

EDICIÓ PAPER 24/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF