Acusen la patrulla verda de la policia de "protegir" determinats locals de la Platja de Palma

En llibertat amb càrrecs l'oficial Gabriel Torres, que no podrà acostar-se als negocis investigats per evitar que pressioni testimonis

Gabriel Torrens, cap de la patrulla verda de la Policia Local de Palma, no podrà acostar-se a cap dels locals d'oci nocturn de la Platja de Palma vinculats a la investigació judicial que dirigeix la magistrada Carmen González, qui ha imposat aquesta mesura aquest dilluns. Torrens ha estat detingut aquest dilluns al quarter de Sant Ferran i ha estat conduït davant la magistrada, que finalment n'ha decretat la llibertat amb càrrecs i amb les esmentades mesures d'allunyament.

La intenció d'aquestes mesures és que l'imputat no pugui practicar cap tipus de pressió sobre els diferents testimonis que ja té la investigació del presumpte cas de corrupció policial a la Local de Palma, que té a veure amb tot un entramat de protecció a diferents locals nocturns i que situa l'epicentre del cas en el Table Dance del carrer Llaüt.

De fet, segons ha pogut saber l'ARA Balears, la Fiscalia Anticorrupció disposa de diferents testimonis concrets que apunten directament cap a la patrulla verda de la Policia Local per presumptes tractes de favor a diferents locals que “mai no reberen una inspecció”, segons figura en el sumari del cas. Aquests locals es troben al centre de la moguda nocturna de la Platja de Palma i, per tant, haurien de ser prioritaris en l'actuació d'un equip que té com a missió el control de la contaminació acústica i el compliment de les normatives municipals.

Segons han declarat almenys dos testimonis del cas, la patrulla verda no apareixia per determinats locals i, si ho feia, sempre era amb previ coneixement dels empresaris o gerents d'aquests locals d'oci nocturn, que, per tant, podien preparar i prevenir possibles incidències durant la inspecció.

Un dels policies locals va declarar davant la magistrada i el fiscal Miguel Ángel Subirán ja fa mesos que “amb el temps et vas assabentant que un senyor de la patrulla verda feia tractes de favor a certs locals en l'àmbit de les seves competències”, referint-se que es feia la vista grossa a l'hora de controlar determinats negocis.

El mateix policia local va assenyalar que un policia jubilat de la patrulla verda, Miguel Estarellas, oferia tractes de favor en matèria d'horaris i residus (se sobreentén que no es denunciaven els incompliments de les ordenances) “a canvi de sobres de doblers”. Per tot plegat, la magistrada i el fiscal Anticorrupció volen aclarir quin paper jugava la patrulla verda dins la trama i si realment s'han estat vulnerant les seves obligacions de vetllar pel compliment de les normatives municipals de determinats locals, a canvi de doblers i de favors sexuals per part de les empleades del Table Dance, que regentava, encara que no hi figura com a titular, l'empresari Miguel Pascual.

El gener s'ampliaren les imputacions

La investigació del cas ja va fer un important bot qualitatiu a principi d'any amb la detenció de vuit policies, alguns dels quals ja estaven imputats en la causa, i amb la imputació del fins fa poc regidor Guillermo Navarro i el cap de la Policia, Joan Mut. Aquests s'uniren com a imputats a l’anterior cap de la Policia, Antoni Vera, i l’exdirector de Seguretat Enrique Calvo, el comissari Rafel Estarellas i altres oficials i policies. Els arrestats del gener es consideraven claus en la trama i alguns, com l’oficial Tomàs Javier Mas i l’agent Daniel Montesinos, ja estaven imputats en la filtració dels exàmens. Els altres són qui era el cap del Grup d’Acció Preventiva (GAP), el subinspector Carlos Tomàs, i el policia de la patrulla verda jubilat, Miquel Estarellas. Mas, Montesinos i Estarellas pagaren fiança per no anar a la presó. Entre els altres, hi ha un agent detingut en l’operació dels Àngels de l’Infern, Carlos Vallecillo. També es va imputar l'aleshores cap de la patrulla verda, Bartomeu Capó. A Mas, Tomàs i Montesinos, la jutgessa els va prohibir que s’acostassin a 500 metres de la Platja de Palma per evitar que hi continuïn les pràctiques i que no fessin cap pressió a testimonis, com ha passat aquest dilluns amb Gabriel Torres.

La jutgessa, per argumentar els càrrecs contra els policies locals implicats en la trama, va explicar en la interlocutòria que hi ha indicis rellevants que els policies han afavorit determinats locals d’oci i prostitució, alguns dels quals s’apunta que pertanyen a destacades persones i societats amb molt de poder econòmic i social. Aquests locals tenien especial vigilància de seguretat dels policies, eren avisats d’inspeccions o se n’hi realitzaven irregularment, a més de perdre’s denúncies administratives o fer-se els ulls grossos davant delictes contra la salut pública. El subinspector Carlos Tomàs, l’oficial Tomàs Mas, l’agent Daniel Montesinos i el jubilat Miquel Estarellas són els principals. El següent episodi serà treure a la llum el nom dels locals.

Les declaracions que figuren en el sumari judicial, que incorpora testimonis de policies locals i de treballadores del Table Dance, confirmen que a canvi de favors sexuals i de doblers, alguns agents membres del GAP i de la patrulla verda miraven cap a l'altre costat davant possibles irregularitats de tot tipus, i d'altres fins i tot avisaven determinats empresaris quan es decidia fer una actuació a la zona per tal que s'estalviassin qualsevol multa o incidència.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EDICIÓ PAPER 29/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF