SERVEIS SOCIALS
Balears 11/04/2016

El Consell d’Eivissa vol assumir la gestió de les residències el 2017

Consell i Govern reconeixen “discrepàncies” sobre com s’ha de transferir aquesta competència

Armando Tur
3 min
Fina Santiago, Vicent Torres i Lydia Jurado, a un moment de la reunió al despatx del president

EivissaEl Consell d’Eivissa assumirà la gestió de les residències públiques a partir de 2017 si aconsegueix arribar a un acord amb el Govern balear. És la conclusió de la darrera visita que la consellera de Serveis Socials i Cooperació, Fina Santiago, ha fet a l’illa, i que ha servit perquè ambdues institucions concretassin trobar-se d’aquí a un mes i mig per exposar les seves opinions sobre com s’ha de fer aquest traspàs. I és que, malgrat que aquestes competències estan en mans dels consells des de 2001, a Eivissa s'hi va haver de renunciar durant la legislatura passada i ara “es tractaria de recuperar-la”, tal com ha explicat el president, Vicent Torres.

De moment, la idea que es planteja és la recuperació de dues residències: Can Blai, a Santa Eulària des Riu, i sa Serra, a Sant Antoni de Portmany. Aquesta darrera ha estat en el focus de la reunió d’aquest dilluns després que fa dues setmanes la Guàrdia Civil entràs a la residència per ordre dels jutjats, a investigar les reiterades denúncies que alguns familiars havien posat pel tracte que rebien els seus majors. Sobre aquest cas, Santiago ha volgut remarcar que la intenció del Govern és “no renovar” la concessió amb l’empresa Novaedat a partir del 30 de novembre, quan s’acabi el contracte actual.

Aquest serà un dels missatges que Santiago exposarà en la reunió que mantindrà dimecres amb els gestors de l’empresa, a qui “proposarà un acord de millora dels serveis”. Això sí, en principi, sense fer cap pagament més a Novaedat, ja que, si no, podria estar cometent un “delicte de prevaricació”, segons ha explicat la mateixa consellera.

Santiago ha qüestionat que el sistema de titularitat pública i de gestió privada “no funciona a les Balears”, tal com afirma que s'ha demostrat en els casos de sa Serra i Can Blai a Eivissa, i Sant Miquel a Mallorca. Són concessions que “han hagut de ser rescatades”, després que els usuaris en denunciassin el mal funcionament. “Aquí el que ens funciona són els models totalment públics, els concertats o els privats”, ha sentenciat.

Pel que fa a la residència de Cas Raspalls, a la localitat de Sant Jordi de ses Salines, de moment no es pretén que la gestió l’assumeixi el Consell d’Eivissa, ja que els serveis de dependència que s'hi presten són de caràcter autonòmic. A més, Santiago ha anunciat que el mòdul d’aquesta residència que encara està buit serà ocupat el 2017 per donar servei a persones amb discapacitats físiques.

La manera de fer-ho

Ara Eivissa haurà de fer els deures i explicar com pensa gestionar els serveis de dependència, després que es veiés obligada a retornar-los al Govern balear per manca de finançament. El 2012, any que es va ordenar la dissolució del Consorci Sociosanitari, el Consell d’Eivissa xifrava la despesa de les seves residències en 6,1 milions d’euros anuals, mentre que l’aportació del Govern es va fixar en 2,8 milions d’euros. Per tractar de pal·liar aquesta diferència, el llavors conseller d’Economia, Àlex Minchiotti, va intentar arribar a un acord amb el Govern, però només va poder aconseguir un avanç d’1,5 milions d’euros, que encara distava molt de la quantitat que el Consell havia d’assumir en matèria de Dependència. Vista aquesta situació, el Consell va preferir renunciar a la gestió i deixar que Mallorca fes front a totes les despeses.

El Consorci encara continua l'etapa de liquidació. El mes de desembre de 2015, en ple ordinari, el conseller d’Economia actual, Gonzalo Juan, va anunciar que el Consell havia rebut una transferència d’1,7 milions d’euros per poder liquidar més de mil factures que estaven pendents de pagament. A dia d’avui la institució mateixa xifra en 200.000 euros el total que s’hauria de pagar per poder liquidar definitivament aquest consorci.

stats