La Comissió de Patrimoni del Consell de Mallorca decideix no protegir la Feixina

La decisió s'ha pres amb un vot particular dels membres de l'equip de govern de la institució insular

La decisió s'ha pres per vuit vots a favor i cinc en contra. / ISAAC BUJ

La Comissió de Patrimoni del Consell de Mallorca ha decidit no declarar Bé Catalogat el monument de la Feixina. Una decisió que únicament permet superar un obstacle en la intenció de l'Ajuntament de Palma d'esbucar el monument franquista. El camí per arribar a la demolició s'ha escurçat però encara és lluny.

La decisió s'ha pres amb un  vot particular dels membres de l'equip de govern de la institució insular. Una proposta alternativa al dictamen de la ponència tècnica celebrada el passat dia 12 de juliol, la qual es mostrava favorable a la protecció. És la segona vegada que la Comissió rebutja proposta de la ponència tècnica.

La decisió s'ha pres amb vuit vots favorables (PSIB, MÉS i Podem) i cinc en contra (PP, El Pi i Ciutadans). Ara, aquest acord s'elevarà al ple extraordinari del Consell que se celebrarà el proper dimarts dia 18 de juliol per tal que es ratifiqui de manera definitiva. La decisió del ple ha d'estar publicada i notificada a les parts abans de dia 21 per tal d'evitar la caducitat de l'expedient.

El president de la Comissió de Patrimoni Històric, Francesc Miralles, ha justificat el vot particular amb el qual han decidit no catalogar el conjunt escultòric. "La catalogació o no de la Feixina no es fa en funció de criteris ideològics ni de criteris jurídico-administratius, sinó en base a criteries tècnics, els quals defineixen els seus valors jurídico-artístics. És per això que a la vista dels informes, hem formulat el vot particular", ha explicat.

En el vot particular, signat per Miralles, Mercedes Garrido, Maria Francisca Servera, Miquel Àngel Coll, Mercè Bujosa, Lluís Apesteguia, Jesús Jurado i Iván Sevillano, s'afirma que "no tots els informes emesos tene el mateix valor en tant que judicis tècnics objectivats". "El sumatori dels informes emesos per les esmentades administracions és clarament superior i desfavorable a la protecció patrimonial del monòlit de la Feixina", s'afirma en el vot particular.

Així, la decisió s'ha pres en base a tres informes. L'elaborat pels tècnics del servei de patrimoni històric, el senyor Lozano i la senyora Tugores, l'any 2015; l'elaborat per cap de servei de patrimoni històric, Guillem Daviu, el 6 de juny de 2017; i en base a l'informe emès per l'Institut d'Estudis Baleàrics el passat 3 de juliol.

Hi haurà recurs a la decisió

PP i Ciutadans la recorreran

Partit Popular, El Pi i Ciutadans s'han mostrat favorables a la protecció del monument feixista. Una vegada finalitzada la comissió, Joan Rotger, del PP, que presentarà un recurs judicial a la resolució d'aquest divendres. Una iniciativa a la qual també s'hi ha sumat la representant de Ciutadans, Catalina Serra.

EDICIÓ PAPER 28/03/2020

Consultar aquesta edició en PDF