Un informe de l'IEB diu que l'únic valor del monument de la Feixina és que commemora una gesta franquista

Assegura que no hi ha cap justificació per catalogar o protegir el memorial al creuer 'Baleares'

Un informe encarregat pel Consell de Mallorca a l'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB) conclou que el monument de la Feixina "únicament i exclusiva té valor commemoratiu d'una gesta franquista de la guerra civil espanyola" i que "no hi ha cap valor ni cultural ni artístic ni estètic que en justifiqui" la protecció com a Bé d'Interès Catalogat.

Es tracta d'un dels informes que la institució insular va encarregar fa un mes, quan va decidir ajornar la decisió sobre si catalogava o no el memorial franquista, i que aquest divendres servirà a la Comissió Insular de Patrimoni per prendre la decisió definitiva.

En un primer moment, estava previst que, a més de l' informe de l'Ajuntament de Palma, se'n sol·licitàs un altre a la Universitat. No obstant això, des de la UIB varen advertir que no podrien redactar-lo abans del 21 de juliol, la data límit que té el Consell per posicionar-se sobre la catalogació, i es va demanar a l'IEB que ho fes. L'ha redactat la historiadora Joana Maria Palou (actual directora del Museu de Mallorca), qui conclou també que el monument és una "agressió manifesta" al jardí escolar del Grup Jaume I.

A l'informe també es fa referència a la contextualització que va fer-se l'any 2010 i adverteix que, després d'aquella intervenció, "el monòlit resultant [...] ha perdut la consideració d'unitat singular" que serviria per protegir-lo i s'ha convertit en un element "sense harmonia, ni proporció, ni equilibri, ni gràcia i no és bell".

Així mateix, al text s'afirma amb contundència que es tracta d'una obra "de caràcter feixista, destinada a glorificar i a perpetuar una de les gestes del bàndol franquista" perquè es va "erigir dins els postulats ideològics del feixisme". L'opinió de la historiadora és, aleshores, coincident amb la de Josep Quetglas, el professor d'Arquitectura de la UPC que va redactar el dur informe de Cort.

Aquest divendres es durà a terme la comissió que haurà de decidir definitivament si es cataloga el monument, després que dimecres la ponència tècnica votàs, amb més abstencions que vots favorables, a favor de la protecció. En cas que la comissió política impedís la catalogació, l'Ajuntament de Palma podrà continuar els tràmits per posar-ne en marxa la demolició.

EDICIÓ PAPER 21/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF