El Consell ajorna la decisió sobre la catalogació de la Feixina

La institució insular demanarà informes a la Universitat, als tècnics del Consell i a Cort

La Comissió de Patrimoni del Consell de Mallorca ha aprovat aquest dimarts retirar de l'ordre del dia el punt que havia de decidir si es protegeix com a bé catalogat el monument de la Feixina. El president de la comissió i conseller insular de Patrimoni, Francesc Miralles, ha afirmat que, davant la "divisió de criteris tècnics" i "per prudència", es demanarà un nou informe a la Universitat, un altre a Cort i un més als tècnics de la casa abans de prendre la decisió.

Des dels partits que formen l'equip de govern expliquen que els serveis tècnics de Patrimoni no han donat la seva opinió sobre el procés i que la decisió de la ponència tècnica de la setmana passada es va basar només en un informe jurídic fet a partir de les al·legacions que varen presentar-se a l'expedient.

Miralles ha assegurat que, no obstant aquest nou entrebanc en el procés, no es deixarà caducar el termini que té el Consell per resoldre l'expedient, que expira dia 21 de juliol, i que tant la petició dels informes com la resolució del debat s'hauran de fer abans d'aquesta data. En cas que els informes no arribin a temps, la decisió política es prendrà igualment.

MÉS, PSIB i Podem han donat suport a la proposta i han criticat que el procés estigui "viciat". De fet, Iván Sevillano, de la formació dels cercles, ha denunciat la implicació de Miquel Barceló, cap dels serveis jurídics de Patrimoni (que va tenir càrrecs amb el PP), per haver estat alhora jutge i part en la decisió.

"No es pot deixar de banda la connotació política de l'expedient", ha afirmat Sevillano, mentre que l'ecosobiranista Lluís Apesteguia, per part seva, ha considerat que a la Comissió de Patrimoni li pertoca "decidir si el monument té elements que mereixin la protecció" i que, per tant, ha de quedar al marge "el debat esbucament sí o no". Lorena Oliver, consellera socialista, també ha reivindicat la importància dels informes "per votar amb plenes garanties i seguretat jurídica".

Tant el PP com   El Pi i Ciutadans, en canvi, consideren que ja hi ha sobre la taula els informes necessaris per prendre la decisió i han assegurat que, en qualsevol cas, fins ara ja s'ha tingut temps per demanar-los. A més, han considerat que la contextualització que va fer-se del monument l'any 2010, amb la retirada de la simbologia feixista, és suficient per assegurar que compleix amb la Llei de memòria històrica.

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF