Ultimàtum d'Asaja a Vicenç Vidal

La patronal agrària exigirà la interlocució d'Armengol si el conseller de Medi Ambient no satisfà, immediatament, les seves peticions

Asaja torna a assenyalar Vicenç Vidal. Uns 150 pagesos s'han reunit, aquest dimarts, en un conegut restaurant d' Ariany, per pactar una posició comuna davant el que consideren una "pèssima gestió" del conseller de Medi Ambient tant pel que fa al temporal com per la informació que han rebut sobre l'aparició del bacteri ' Xylella fastidiosa'.

Què és la Xylella fastidiosa?

El gerent d' Asaja, Joan Simonet, ha assenyalat, a l' ARA Balears que esperaran a rebre una resposta satisfactòria en el consell agrari d'aquest dimecres. En cas que Vidal no satisfaci les seves expectatives,  tornaran a exigir la interlocució de Francina Armengol.

"Si no podem xerrar amb l'amo, demanarem xerrar amb la senyora", hi ha insistit, tot advertint que si "la presidenta tampoc no hi fa res, passarem a mobilitzacions més serioses".

Malestar acumulat

Segons ha explicat Simonet, també s'han tractat altres qüestions que preocupen el sector primari. Per exemple, l'endarreriment de les ajudes del Pla de desenvolupament rural. "Som la penúltima comunitat autònoma en dades d'execució del programa. I això són dades del Ministeri, no ens ho inventam nosaltres", ha assenyalat.

Simonet també s'ha queixat de la manca de novetats sobre la reforma de la Llei agrària. " Fa un any se'n suspengueren una sèrie d'articles que incentivaven les subvencions agràries, el sector està paralitzat i no sabem què fer. I en un any no hem fet ni una reunió de feina", ha lamentat.

Finalment, ha expressat també el malestar per  l'ampliació de les Zones d'Especial Protecció per a les Aus ( ZEPA). "Han declarat 4.000 quarterades de cultiu tradicional com a zones protegides. Tot el que es faci necessitarà informe ambiental. Això pot perjudicar l'activitat agrícola, els caçadors i altres activitats", ha assenyalat.

Baltasar, un dels pagesos que ha assistit a la trobada, ha resumit en una frase el sentir dels membres d'Asaja: "A aquest conseller el preocupen més els ocells que els pagesos".

Vidal promet ajudes

Per la seva banda, Vidal ha promès aquest dimarts que el Govern donarà suport als pagesos que quedaran fora de la línia d'ajudes estatals pels estralls del temporal. "Ni un sol agricultor s'hi podrà acollir", ha lamentat. Tot i que no ha especificat en què consistiran aquestes ajudes, ha demanat "prudència" respecte del volum dels danys soferts als cultius i explotacions agràries perquè encara es troben en "fase d'avaluació".

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF