Balears 10/11/2016

Què és la 'Xylella fastidiosa'?

La subespècie detectada a Mallorca no és la mateixa que a Itàlia es coneix com "l'Ebola de les oliveres"

Jaume Vinyas
3 min
Una fulla de cirerer afectada pel bacteri.

PalmaLa detecció del primer brot de 'Xylella fastidiosa' a l'Estat ha generat "preocupació" a la Conselleria de Medi Ambient. La subespècie detectada a Portocristo no és la mateixa que ha obligat a arrasar més d'un milió d'oliveres al sud d'Itàlia però, fins que els tècnics no en descartin la seva presència a l'illa, no respiraran tranquils. Els efectes podrien ser catastròfics.

Què és la 'Xylella fastidiosa'?

És un bacteri amb un potencial patogen elevat que afecta un ampli espectre d'espècies de plantes. Segons la subespècie, afecta diferents plantes hostes amb diferents graus de patogenicitat. La que s'ha detectat a Mallorca només afecta cirerers i balandres.

Com es propaga?

Mitjançant material vegetal infectat i insectes vectors, que s'alimenten del xilema de la planta hoste.

Quines espècies afecta?

Té més de 300 hostes possibles i, segons la subespècie, pot arribar a afectar la vinya, els ametlers, els cítrics i les oliveres. La subespècie detectada a Mallorca només afecta baladres i cirerers.

Quins símptomes presenta la planta infectada?

Pot no presentar símptomes. En el cas del cirerer de Portocristo, es notava a les fulles però era difícil de determinar, perquè també estava infectat per fongs i insectes.

Cirerers infectats de 'Xylella fastidiosa' a Porto Cristo.

Té conseqüències per a la salut?

No. En cap cas afecta els fruits dels arbres infectats, que són perfectament aptes per al consum humà. Només afecta la salut dels arbres.

Quin és l'origen del brot?

Fins ara, aquesta subespècie només s'havia detectat en un balandre d'Alemanya. Actualment, s'estan duent a terme les investigacions adequades per determinar l'origen de la infecció, sense que, de moment, se n'hagin obtingut resultats concloents. Les plantes infectades pertanyen a un enviament de l'any 2012 originari d'un centre de jardineria de Catalunya, que ha estat sotmès a inspeccions específiques tots aquests anys, sense que s'hagi detectat cap infecció per aquest bacteri.

Quins protocols s'han d'aplicar?

En aplicació de la Decisió d'Execució 2015/789, aprovada per la Comissió Europea el maig de 2015, s'ha demarcat una zona infectada de 100 metres de radi en la qual es van eliminant totes les plantes sensibles a la subespècie 'fastidiosa' (baladrers i cirerers) i també totes les plantes que presenten símptomes sospitosos d'estar-ne afectades. A més, en aquesta zona infectada es fa un mostreig exhaustiu i una anàlisi de les plantes d'espècies sensibles i se'n prohibeix la plantació.

Preventivament, a més, s'ha demarcat una zona de contenció de 10 quilòmetres de radi al voltant de la zona infectada on es fa un mostreig i una anàlisi de les plantes d'espècies sensibles al bacteri que presentin símptomes d'estar afectades i també d'altres vegetals que no presenten símptomes però que estan situats prop dels que en presenten. Aquest mostreig es durà a terme amb una malla sistemàtica de 100x100 metres, la qual cosa garanteix que tota la zona de contenció quedi coberta.

Actuacions realitzades segons el protocol europeu

A més, ja s'ha començat un estudi dels insectes vectors potencials presents a l'àrea demarcada mitjançant una xarxa de trampes de captura i es comprovarà si són portadors del bacteri.

Quan pot trigar a confirmar-se que la subespècie que afecta les oliveres no és a Mallorca?

Aproximadament un mes i mig. L'exhaustivitat de les anàlisis dificulta el fet de poder determinar un calendari amb precisió. Amb tot, el fet que bona part del radi que s'ha d'analitzar quedi dins del mar permet agilitzar les tasques.

Quines repercussions podria tenir el brot en la comercialització de plantes sensibles a la 'Xylella'?

La normativa europea prohibeix la sortida de la zona demarcada a la zona lliure de l'organisme de qualsevol espècie sensible a la 'Xylella' que s'hagi cultivat a la zona demarcada, almenys una part de la seva vida. Així mateix, es prohibeix la sortida d'aquesta planta de la zona infectada a la zona de contenció.

Què cal fer quan se sospiti d'una planta infectada?

Cal posar-se immediatament en contacte amb el Servei de Sanitat Vegetal de la Conselleria, ubicat al carrer d'Eusebi Estada, 145 de Palma. S'hi pot contactar per telèfon (971 17 61 00) o a través del correu electrònic (sanitatvegetal@dgagric.caib.es).

stats