Armengol s'haurà de pronunciar sobre el correbou de Fornalutx i els contractes del conseller Vidal

El PSIB es nega a avançar la posició de la presidenta sobre la possible prohibició de la festa tradicional

La sessió de control al Govern d'aquest dimarts es preveu incòmoda per a Francina Armengol. La presidenta haurà de respondre sobre dues qüestions delicades com són la posició del PSIB respecte de la prohibició del correbou de Fornalutx i la polèmica derivada per les contractacions suposadament poc ètiques del conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal.

El PP intentarà atacar Armengol amb aquesta darrera qüestió. La portaveu parlamentària, Marga Prohens, ha anunciat que ha canviat la seva pregunta a darrera hora perquè Armengol manifesti si creu transparent l'actuació de Vidal. L'origen de la polèmica rau en la contractació, per part de la Conselleria, d'una empresa en la qual Vidal havia fet feina els anys 2007 i 2008.

Els populars van demanar la dimissió de Vidal quan es va publicar que la vinculació del conseller amb l'empresa va desaparèixer del currículum del conseller durant uns mesos. Prohens considera que la resposta oficial del Govern, que ho va atribuir tot a un " error informàtic" comès pel gabinet de premsa, és "un acudit de mal gust". La portaveu popular considera que Vidal ha comès "pràctiques dubtoses" i ha afegit que "calen més explicacions".

El líder de Podem a Balears, Alberto Jarabo, també ha opinat sobre aquesta qüestió. La formació dels cercles, ha dit, n'ha demanat més informació a MÉS per Mallorca i "en funció del que se'ns aporti", ha assegurat, "mirarem què farem". La portaveu parlamentària del PSIB, Bel Oliver, s'ha limitat a respondre que la formació "entén que s'ha respectat la legalitat. No hi ha res més a dir".

L'espinós futur del correbou de Fornalutx

La portaveu parlamentària, Bel Oliver, ha defensat Vidal, però no ha volgut avançar el posicionament d'Armengol respecte del correbou de Fornalutx, una qüestió que afecta de ple el PSIB i amenaça de provocar l'escissió de tots els membres de la federació local del municipi.

Els  dubtes dels socialistes sobre el futur del correbou han augmentat arran de la presentació d'una esmena conjunta amb MÉS i Podem que exclou explícitament les festes amb cavalls de Menorca de la futura Llei contra el maltractament animal. Aquesta rectificació podria obrir una via perquè el PSIB donàs suport a una esmena amb altres partits que no integren el Pacte i que salvaria l'únic correbou de les Balears.

Aquesta possibilitat genera tensions entre els socis i Jarabo ja ha advertit, aquest dilluns mateix, que "el PSIB ha de ser ferm respecte dels acords que té amb els seus socis". Per part de MÉS, Abril ha insistit a mantenir la posició dels ecosobiranistes contra aquesta festa.

Jarabo, en canvi, ha insistit que en cap moment s'han plantejat posar en dubte les festes amb cavalls de Menorca, si bé ha reconegut que " hi ha circumstàncies que fan que els cavalls puguin patir" estrès. Però tot d'una ha matisat que es referia a les aglomeracions de gent. Podem defensa que a Menorca "hi ha una veneració pel cavall" i, en cap cas, hi ha voluntat de maltractament com sí que aprecien a Fornalutx. Per aquest motiu, la pregunta que haurà de respondre aquest dimarts Armengol, a instància de Podem, és si creu que el bou de Fornalutx no pateix.

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF