Abril: "No tothom està preparat per presidir el Parlament"

Armengol demana que "tothom aprengui d'aquest error i hi reflexioni"

La nova presidència del Parlament, que agafarà el relleu de la recentment expulsada Xelo Huertas, continua essent una incògnita i tant MÉS com el PSIB demanen "paciència" i "temps" per debatre dins el Pacte quina serà (i de quin partit) la persona més adequada per posar-se al capdavant de la Cambra. La data, la tenen clara: abans del ple de dia 7 de febrer hi ha d'haver consens.

"No hi ha cap veto, però no tothom està preparat per presidir el Parlament", ha afirmat aquest dilluns el coportaveu de MÉS per Mallorca, David Abril. Tot i que a la formació ecosobiranista creuen que, "d'entrada", correspon a Podem mantenir el càrrec per tal de "mantenir l'equilibri dins del Pacte", també asseguren que "tots els partits tenen perfils" per ocupar-lo.

Quin ha de ser aquest perfil? "Una persona capaç de representar tot el Parlament i que no generi problemes als ciutadans". Aquesta ha estat la resposta de la presidenta del Govern i secretària general del PSIB, Francina Armengol. Encara que no ha volgut pronunciar-se sobre els noms que darrerament sonen com a candidats per "mantenir la diferència entre l'executiu i el legislatiu", la presidenta ha afirmat que "tothom ha d'aprendre d'aquest error i fer una reflexió profunda perquè no torni a passar el que ha passat".

Tant MÉS com el PSIB han demanat temps per resoldre la situació "des de l'acord polític". A més, Abril ha reconegut "errades" a l'hora de coordinar-se entre els tres partits que formen el Pacte en una situació que, en un principi era una crisi interna de Podem. "No ens agrada com s'ha gestionat, però esperam que la resolguin amb responsabilitat", ha afirmat Armengol.

Allargant el circ

Per part seva, la portaveu del Grup Parlamentari Popular, Marga Prohens, ha tornat a denunciar l'estancament institucional: "No sé qui està allargant aquest circ, però la realitat és que ja fa tres mesos del conflicte dins Podem i que el Pacte és incapaç de triar la segona autoritat de les Illes".

En aquest sentit, Prohens ha demanat que el més lògic seria que dimecres, en el primer punt de l'ordre del dia a la sessió plenària del Parlament, es triàs la nova presidència de la Cambra. També ha denunciat que el període de sessions començarà "sense saber el partit polític" que presidirà el Parlament. Prohens ha definit com un "xou que s'està dilatant" la situació en què s'ha vist exposat el Pacte per trobar la substitució de Xelo Huertas. 

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF