CRISI INSTITUCIONAL

Xelo Huertas, cessada

La mesa del Parlament acorda aplicar el polèmic article 39c

La ja expresidenta del Parlament, Xelo Huertas, a les portes de la cambra, aquest dimecres. / ISAAC BUJ

Xelo Huertas ja no és presidenta del Parlament. La mesa ha decidit, finalment, i per unanimitat, l'aplicació de l'article 39c i, en conseqüència, el cessament de Huertas després d'haver estat expulsada del Grup parlamentari de Podem. El cessament ja s'ha publicat al Butlletí Oficial del Parlament (BOPIB) i el vicepresident primer de la cambra, Vicenç Thomàs, ja exerceix com a president en funcions.

El desbloqueig s'ha produït una vegada els serveis jurídics del Parlament han presentat, aquest mateix dematí, un informe jurídic, d'un centenar de pàgines, on defensen que la demanda de Huertas contra la formació dels cercles no afecta a l'aplicació del Reglament del Parlament. Després d'un recés, la reunió s'ha reprès a les 16 h i els diputats del PP han acatat el contingut de l'informe, tal com havien assegurat.

Huertas, qui no ha participat en la mesa perquè era part interessada, segons ha dit, ha abandonat el Parlament quan la reunió encara no havia acabat.
La ja expresidenta no ha volgut fer declaracions, però davant la insistència dels mitjans, que l'han perseguida devers 50 metres, ha afirmat que se sent "com ahir" i ha assegurat que "ningú m'ha comunicat que m'hagin cessat". "No pens", ha respost a la pregunta de què pensava de tot plegat. "La justícia ja dirà el que ha de dir", ha afegit finalment.

Huertas està citada dia 9 de febrer amb relació a la demanda que va interposar contra Podem perquè considerava que el partit va vulnerar els seus drets fonamentals en el procés que va culminar en la seva expulsió de la formació i, de retruc, de la presidència del Parlament.

EDICIÓ PAPER 19/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF