El PP exigeix un informe jurídic que dilatarà, encara més, el cessament de Huertas

La presidenta convoca dues meses la setmana vinent, que presumiblement no desbloquejaran la situació al Parlament

Els partits del Pacte reclamaven la convocatòria urgent d'una mesa per intentar cercar una sortida a la crisi institucional que viu el Parlament i l'encara presidenta, Xelo Huertas, els ha concedit la petició per partida doble. Dimecres vinent a les 11.15 h es reprendrà, de bell nou, la mesa que es va interrompre aquest dimarts mentre es tractava el suposat cessament de Huertas. Divendres, n'ha convocada una de segona, a les 11.

Abans, dilluns, tindrà lloc també una Junta de portaveus, que varen reclamar els partits del Pacte per forçar, precisament, la convocatòria d'una mesa. Un cop la mesa ja està convocada, es pressuposa que la Junta de Portaveus serà inútil, si bé pot servir com a punt de trobada dels diversos actors implicats amb vista a trobar una solució a la situació de bloqueig que pateix la Cambra.

Aquesta Junta, però, també podria tractar un escrit que ha registrat aquest dijous el PP en el qual es demana que s'estudiï l'adopció d'un acord per sol·licitar un informe als serveis jurídics del Parlament "que aclareixi quin és l'òrgan que ha de donar compliment al que disposa l'article 39C del Reglament del Parlament i del procediment que s'ha de seguir per aplicar-lo".

El PP mou fitxa

Els populars consideren que el document, sense valor jurídic, que la lletrada va redactar abans de la mesa de dimarts no és prou complet. En aquest sentit, demanen que l'informe es pronunciï sobre les conseqüències que es puguin derivar en cas que els tribunals suspenguin l'acord d'expulsió de Huertas de Podem, "perquè l'escrit d'expulsió del grup parlamentari de Podem es basa en la causa d'expulsió de Podem". "El que no permetrem és que dos dels nostres diputats s'exposin a posteriors mesures judicials de la senyora Huertas si es demostra que el seu cessament no es va ajustar a dret", ha indicat la portaveu parlamentària Marga Prohens.A banda, el PP introdueix en aquest serial un nou article del Reglament per a la discòrdia. Es tracta de l' article 32, que assenyala que "si un diputat o una diputada o un grup parlamentari discrepa de la decisió adoptada per la mesa, podrà sol·licitar-ne la reconsideració en el termini de deu dies a comptar des de la recepció de la notificació. La mesa decidirà definitivament, escoltada la Junta de Portaveus, mitjançant resolució motivada". "Aquest article", que garanteix el dret a recórrer, "demostra que l'aplicació del 39C (que determina el cessament per expulsió del grup parlamentari) no pot ser d'aplicació automàtica", ha lamentat Prohens.

Finalment, el PP reclama que s'analitzi "quines conseqüències jurídiques tindria si es plantejàs una reconsideració per qualque motiu 'ex novo' que pogués succeir" i, més específicament, "analitzar si es podria fer i tornar a l'escenari ideal".

Prohens ha conclòs que el PP no prendrà cap decisió sense tenir aquest informe jurídic. Per tant, és de preveure, tenint en compte que els seus dos diputats fan majoria amb Huertas a la mesa, que la presidenta del Parlament continuarà almanco una setmana més com a segona autoritat de les Illes.

EDICIÓ PAPER 01/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF