El PSIB mostra el document que va bloquejar la mesa del Parlament

La proposta elaborada per la lletrada del Parlament preveu el cessament automàtic de Xelo Huertas

La proposta dels serveis jurídics del Parlament per donar sortida a la crisi institucional oberta arran de l'expulsió de Xelo Huertas de Podem preveia el cessament automàtic de l'encara presidenta del Parlament en aplicació del polèmic article 39C. El text no es va poder debatre en la totalitat perquè tres dels cinc membres de la mesa ( Huertas i els diputats del PP Miquel Jerez i Miquel Vidal van abandonar la reunió al·legant "indefensió" perquè el document estava en possessió del vicepresident primer de la Cambra, Vicenç Thomàs, qui conduïa la reunió perquè Huertas se n'havia inhibit.

Aquesta decisió va permetre a Huertas mantenir el càrrec i deixa el Parlament bloquejat. Els populars han presentat aquest dematí un escrit en què sol·liciten que se'ls faciliti l'escrit per poder estudiar-lo. La portaveu parlamentària, Marga Prohens, va amenaçar ahir de no tornar a assistir a cap mesa fins que no se'ls faciliti el document.

Una proposta amb 13 passes a seguir

Thomàs ha mostrat aquest dimecres el document (que s'adjunta en aquesta informació) i ha negat que es tracti d'un informe jurídic. "És una planilla d'acords que cal prendre si s'accepta" l'escrit en què Podem comunica l'expulsió de Huertas del grup parlamentari, ha indicat Thomàs, qui ha explicat que dilluns horabaixa, en assabentar-se que ell seria l'encarregat de dirigir la sessió per la inhibició de Huertas, va indicar a la lletrada "que preparàs quins acords s'havien de prendre si s'acceptava el document del grup parlamentari de Podem.

Thomàs ha admès que, mitja hora abans de la polèmica reunió, la lletrada li va facilitar  una còpia del document, que després no es va distribuir a la resta de membres i que quan Jerez li va demanar que li'n mostràs la seva còpia, "un esborrany amb anotacions", segons ha explicat, es va negar a fer-ho. No obstant això, ha llevat ferro a aquest fet i ha insistit que se'n va oferir una còpia als diputats del PP, però que aquests van preferir aixecar-se i partir. "El PP va aprofitar que passava una mosca i va preferir aixecar-se i anar-se'n".

El document, una "llista de la compra", segons Thomàs, és un "guió" que marca els punts a seguir una vegada s'accepta l'escrit de Podem. Són un total de 13 punts i la destitució de Huertas apareix en el número 6. El cessament es produeix de manera automàtica en virtut de l'article 39C. L'aplicabilitat automàtica del polèmic article era un dels principals dubtes que el PP havia expressat abans de la reunió. Thomàs ha informat que enviarà el document al PP, condició 'sine qua non' que els populars van posar ahir per tornar a la mesa que hauria d'intentar trobar una sortida a una crisi que amenaça de marcar la legislatura sencera.

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF