CRISI INSTITUCIONAL

El PP considera que la lletrada del Parlament “no va actuar correctament”

Els populars exigeixen l'informe que, mantenen, se'ls va intentar ocultar durant la mesa

El PP ha registrat aquest dimecres al Parlament un escrit en què reclama l'informe que va redactar la cap dels serveis jurídics del Parlament i en què es proposaven les passes a seguir en el procés de cessament de Xelo Huertas. Els dos diputats populars presents a la mesa, Miquel Vidal i Miquel Jerez, van abandonar la reunió perquè descobriren que el vicepresident primer, Vicenç Thomàs, qui dirigia la mesa perquè Huertas s'havia inhibit, posseïa el document en exclusiva. Vidal, Jerez i Huertas es van aixecar immediatament i al·legaren que el fet que Thomàs tingués més informació que ells els deixava en una posició d'”indefensió”.

La portaveu parlamentària del PP, Marga Prohens, ha afirmat aquest dimecres que la cap dels serveis jurídics del Parlament “es va equivocar” i “no va actuar correctament” facilitant el document a Thomàs i no a tots els membres de la mesa. També ha afirmat que és “rotundament fals” que el PP i Huertas hagin acordat una estratègia conjunta per embullar el procés de cessament de l'encara presidenta del Parlament. “Volem ser part de la solució però d'una solució ajustada a dret”, ha explicat Prohens, qui s'ha defensat de les acusacions de Thomàs, que dimarts va apuntar que els diputats populars estaven “prevaricant” per bloquejar la mesa. “Demanar garanties jurídiques a la mesa és prevaricar? Thomàs xerra seriosament? Perquè llavors podem xerrar seriosament de tots. Que deixi de dir dois”, ha dit.

Prohens contra Campomar

La portaveu parlamentària ha registrat un segon escrit en què reclama l'empara de Huertas i manifesta “la seva més enèrgica queixa” per l'actitud de la secretària primera de la mesa, Joana Aina Campomar, qui la va interrompre mentre feia declaracions als mitjans per acusar-la de mentidera. L'enfrontament, davant dels periodistes, va provocar el moment més tens d'una jornada plena de situacions surrealistes. Prohens ha lamentat “l'actitud infantil” de Campomar i li ha retret que “més enllà de la cortesia parlamentària, hi ha l'educació”.

Prohens considera que Campomar ha quedat deslegitimada per ocupar la presidència del Parlament (el seu nom sona com a favorita si el càrrec quedàs en mans de MÉS). Fins i tot, s'ha plantejat si està legitimada per continuar a la mesa del Parlament. A més, ha afegit que Thomàs (candidat preferit pel PSIB) també “es va autodescartar” per haver actuat “amb obscurantisme”.

Finalment, també ha fet referència a la citació, en qualitat d'investigada, de la diputada de Podem, Marta Maicas, qui també sona per subtituir Huertas. Prohens ha recordat, en aquest sentit, que “ Camargo i Jarabo van demanar la dimissió de (la diputada del PP) Sandra Fernández quan ni tan sols va ser imputada”.

EDICIÓ PAPER 23/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF