Huertas sol·licita que no se la cessi fins que es resolgui una demanda contra Podem

La presidenta del Parlament comunica a la Mesa que ha demanat mesures cautelars a un jutjat

Xelo Huertas mou fitxa contra el seu cessament. La presidenta del Parlament ha registrat un escrit en què sol·licita a la Mesa de la Cambra que, en la reunió que ha de mantenir aquest dimarts, "no adopti cap acord sobre la seva expulsió del partit polític Podem i, per extensió, del grup parlamentari" que pugui afectar els seus drets fonamentals, mentre els tribunals no resolguin una demanda interposada contra la formació dels cercles el 4 de gener passat.

L'escrit ha estat registrat a les 14.00 h (just a l'hora en què es tanca el Registre del Parlament) i afegeix més incertesa al que pugui passar, aquest dimarts, en la Mesa que s'ha convocat per tractar, justament, el cessament de Huertas. La petició de mesures cautelars s'afegeix als dubtes del PP respecte de l'aplicabilitat de l'article 39c del Parlament, que estipula que la presidenta de la Cambra cessa en el moment en què és expulsada pel seu grup parlamentari.

Segons es desprèn del text, Huertas hauria demandat Podem perquè considera que la  resolució de la Comissió estatal de Garanties Democràtiques del passat 20 de desembre (que desestimava el recurs que va interposar contra la decisió de la formació d'expulsar-la del partit) vulnera drets fonamentals. L'encara presidenta del Parlament assegura que presenta la demanda a l'empara de l'article 249.1.2 de la Llei d'Enjudiciament Civil, que cita el dret a l'honor, la intimitat i la pròpia imatge. 

Podem i MÉS ho tenen clar: Huertas de partir

La notícia de la demanda de Huertas ha sorprès Podem d'imprevist. La portaveu parlamentària, Laura Camargo, ha assegurat que se n'han assabentat, aquest mateix dilluns, a través de la premsa i ha negat que ningú del partit hagi rebut cap notificació. Camargo entén que la demanda no hauria d'impedir el cessament de Huertas. “Pel que nosaltres sabem, sembla que no hi ha cap manera que ella no cessi com a presidenta". "Tot el procediment administratiu o judicial que ella vulgui obrir serà a banda del fet que la Mesa ha de reconèixer que ella ha de ser cessada del càrrec perquè ho diu el reglament del nostre Parlament”, hi ha afegit.

Quant a la possibilitat que Huertas aconsegueixi mantenir-se en el càrrec de manera provisional a partir de la seva petició, ha assegurat que “tot això ens condueix a una situació delirant”.

Per la seva banda, el portaveu parlamentari de MÉS per Mallorca, David Abril, s'ha mostrat partidari, també, del cessament de Huertas. "Una persona que ha perdut la confiança de la majoria que la va votar i que el seu propi partit ha expulsat per motius ètics no té legitimitat democràtica per continuar", ha dit. L'ecosobiranista subratlla que l'actitud de Huertas "perjudica la ciutadania i beneficia el PP, que viu de rendes de tota aquesta situació".

Abril confia que el PP, "un partit d'ordre", segons ha dit, no s'acabi prestant al joc de Huertas i no prengui cap decisió, aquest dimarts, que permeti allargar la situació. "Si la Mesa actuàs en contra del que diu el Parlament, estarien prevaricant", ha assenyalat.

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF