CRISI INSTITUCIONAL

Huertas, el PP i el Pacte continuen fent moviments per sortir-se amb la seva

La presidenta del Parlament té tots els números per mantenir el càrrec a la reunió de la Mesa que s'ha de dur a terme aquest dimecres

Els membres de la Mesa del Parlament en la polèmica sessió de dimarts passat. / I. BUJ

El torcebraç per fer cessar Xelo Huertas com a presidenta del Parlament tindrà un nou capítol, aquest dimecres, a les 11.15 h. Per a aquesta hora s'ha convocat la Mesa del Parlament, òrgan que suposadament  hauria d'intentar pactar una sortida per a la crisi institucional oberta arran de l'expulsió de Huertas de Podem però en què, ara mateix, el Pacte està en minoria.

És per això que els partits que signaren els Acords pel Canvi han registrat, aquest dimarts, un document en què demanen a Huertas que "s'abstingui de participar en els punts de l'ordre del dia que l'afecten directament". Aquesta petició, en cas de ser acceptada, deixaria quatre membres a la Mesa (dos del PP, un del PSIB i un de MÉS), que presumiblement arribarien a un empat si calgués sotmetre qualque decisió a votació.

Huertas, per la seva banda, ha emès un nou comunicat en el qual admet que "la ciutadania no es mereix aquest comportament dels seus representants". L'encara segona autoritat de les Illes hi afegeix, però, que la batalla judicial que ha iniciat no és deguda només a l'interès per salvaguardar els seus drets fonamentals, sinó també a "la independència i la salvaguarda de la figura de la Presidència del Parlament davant qualsevol ingerència i coacció".

El PP demana més garanties jurídiques per fer fora Huertas

El PP ha registrat, per la seva banda, una petició a la Mesa del Parlament en què sol·licita, per la via d'urgència, l'elaboració d'un informe jurídic que resolgui tots els dubtes que se li plantegen respecte al mecanisme de cessament de la presidenta del Parlament, Xelo Huertas. El text complementa el que ja van presentar dijous passat, en el mateix sentit, però hi afegeix dues peticions més que, presumiblement, allargaran el procés.

Els populars reclamen que els serveis jurídics del Parlament es pronunciïn sobre si és necessari aprovar un desplegament reglamentari previ per aplicar el polèmic article 39C, que preveu el cessament de qualsevol membre de la Mesa en cas que sigui expulsat del grup parlamentari.

S'afegeix un darrer punt a la proposta que estableix que la Mesa “acorda suspendre l'adopció de cap tipus d'acord amb relació a l'aplicació de l'article 39C mentre no s'hagi elaborat l'informe sol·licitat”. En cas que aquest punt se sotmeti a votació, la Mesa previsiblement l'aprovaria amb els vots dels dos diputats del PP i de Huertas, que fan majoria. D'aquesta manera, Huertas s'asseguraria mantenir-se, unes setmanes més, a la Cambra mentre el PP resol els seus dubtes.

EDICIÓ PAPER 23/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF