Els partits, incapaços de trobar una sortida al cas Huertas

Finalitza sense acords una reunió estèril de dues hores de la Junta de Portaveus

La Junta de Portaveus ha debatut, sense èxit, durant dues hores una sortida a la  crisi institucional originada en la voluntat del Pacte de destituir Xelo Huertas. La presidenta del Parlament ha insistit a demanar que no es prengui cap decisió sobre el seu futur fins que els jutjats no es pronunciïn sobre la seva petició de mesures cautelars.  Aquest dilluns, ha estat admesa a tràmit la demanda que va presentar contra Podem per vulneració dels seus drets durant el procés d'expulsió del partit.

La reunió ha estat tensa, segons han confirmat diversos assistents. El primer a comparèixer davant els mitjans ha estat el portaveu parlamentari d'El Pi, Jaume Font, qui, visiblement molest, ha carregat contra el PP i els partits del Pacte, a parts iguals. Tots cerquen dilatar la situació, segons ha dit. Els populars, per treure rèdits polítics de la situació; PSIB, MÉS i Podem, per guanyar temps i poder pactar el nom del substitut de Huertas, encara una incògnita.

El Pacte, perdut en el laberint de la presidència del Parlament

La portaveu parlamentària del PP, Marga Prohens, per part seva, ha anunciat que acataran el que diguin els serveis jurídics del Parlament en un informe que demanaran a la mesa que s'ha convocat dimecres. Els populars faran la petició llavors i no faran cap moviment fins que se'ls faciliti l'informe.

Prohens ha assenyalat que, durant la reunió, el vicepresident primer del Parlament, Vicenç Thomàs, ha admès que va ser una "equivocació" que només ell disposàs d' un informe, sense rang jurídic, de la lletrada major en què s'indicaven les passes a seguir una vegada s'acceptàs l'escrit de Podem en què es comunica l'expulsió de Huertas del grup parlamentari. Prohens ha assegurat que confien en els serveis jurídics de la Cambra, si bé ha insistit que la lletrada va cometre un "error molt greu" en facilitar l'informe només a Thomàs.

Els partits del Pacte han volgut comparèixer plegats per donar imatge d'unitat. Tots han coincidit a reclamar a Huertas que renunciï a mantenir-se en el càrrec i han acusat el PP de ser col·laborador necessari en aquesta situació. Durant la reunió, el portaveu del PSIB, Andreu Alcover, fins i tot hauria advertit Huertas que la seva actitud podria tenir conseqüències en la seva carrera com a funcionària, segons ha explicat algun dels assistents.

El Pacte es podria plantejar buscar una solució per la via judicial si la situació s'allarga, segons ha dit la portaveu parlamentària de Podem, Laura Camargo. El següent capítol del serial serà dimecres quan es reprengui la Mesa del Parlament que va quedar interrompuda, dimarts passat, quan Huertas i els dos diputats del PP que hi són presents ( Miquel Jerez i Miquel Vidal) es van aixecar i la van deixar sense quòrum. No es preveu, però, tampoc, que la crisi institucional trobi una sortida.

EDICIÓ PAPER 23/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF