Admesa a tràmit la demanda de Huertas contra Podem

La presidenta del Parlament de les Illes Balears demana als partits que no es prengui cap decisió sobre la seva continuïtat fins que una jutgessa decideixi si suspèn o no la seva expulsió el pròxim 9 de febrer

La presidenta del Parlament, Xelo Huertas, fent declaracions després d'haver-se aixecat de la Mesa la setmana pasada. / ISAAC BUJ

El titular del Jutjat de Primera Instància número 14 de Palma ha admès a tràmit la demanda de l'encara presidenta del Parlament de les Illes Balears, Xelo Huertas, contra Podem i ha citat per al 9 de febrer Huertas i Podem per estudiar la sol·licitud de la presidenta de la cambra que se suspengui de manera cautelar la seva expulsió del partit i del grup parlamentari.

La jutgessa Irene Partida ha admès a tràmit la demanda civil plantejada per Huertas contra el seu antic partit per vulneració dels seus drets en el procés per la suposada vulneració del codi ètic de Podem, que va concloure amb la seva expulsió de l'organització i del grup parlamentari. Això podria implicar el seu cessament com a presidenta de la cambra legislativa.

Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB), la jutgessa ha fixat el 9 de febrer com a data de la vista en la qual dilucidarà si mentre tramita la denúncia de Huertas deixa en suspens la sanció que li va imposar Podem, cosa que suposaria també la paralització del procés perquè deixi de ser presidenta del Parlament en virtut de la norma reglamentària que preveu el cessament de qualsevol membre de la Mesa expulsat del seu grup.

Huertas va presentar un escrit perquè la Mesa del Parlament, òrgan de govern de la cambra, deixàs en suspens qualsevol mesura respecte a la seva destitució fins que la justícia adoptàs alguna decisió sobre les mesures cautelars que ha sol·licitat.

La Mesa no ha estudiat encara la sol·licitud de Huertas perquè la reunió que va celebrar la setmana passada va quedar inacabada per la partida dels dos representants del PP i la mateixa Huertas, que va al·legar indefensió.

Al marge d'aquestes mesures cautelars, el procés judicial prosseguirà per la via civil una vegada que la jutgessa Partida ha admès a tràmit la denúncia de la presidenta del Parlament.

Aquest dilluns aborda la crisi institucional la Junta de Portaveus del Parlament, mentre que per a dimecres hi ha convocada una nova reunió de la Mesa.

Huertas demana als partits que no prenguin (encara) cap decisió 

La presidenta del Parlament, Xelo Huertas, ha demanat aquest dilluns als partits polítics que no es prengui cap decisió sobre la seva continuïtat en el càrrec fins que la justícia decideixi sobre la demanda civil que va interposar en el seu moment per la seva expulsió de Podem.

Huertas ha informat els membres de la Junta de Portaveus del Parlament, reunida des de les 11.00 hores, que la titular del Jutjat de Primera Instància número 14 de Palma l'ha citada per al pròxim 9 de febrer i  ha presentat un escrit "perquè no es prengui cap acord amb relació a la seva persona, fins a la celebració de la vista esmentada".

La presidenta ha lliurat també una còpia de la citació judicial.

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF