FITA A FITA
Societat 13/06/2015

La catedral de la natura

Joan Carles Palos
3 min
La catedral de la natura

Escorca“Si la Seu és la ‘catedral de l’esperit’, bastida per un poble ardit i creient, amb el treball qualificat d’escultors i picapedrers, guiats per mestres com l’afamat Guillem Sagrera, aquesta és la ‘catedral de la natura’, no bastida per mans d’homes, sinó per les forces geològiques de la mare terra. Aquesta catedral de la natura, amb milions d’anys d’existència, és el torrent de Pareis”, fragment del pròleg de mossèn Josep Estelrich i Costa del llibre Torrent de Pareis d’Antoni Ordinas, Gabriel Ordinas i Antoni Reynés, editat per l’Ajuntament d’Escorca el 1995 i reeditat per l’editorial Moll el 1996.

Aquesta setmana no anam de ruta, la idea és oferir-vos una sèrie de consells pràctics per fer dels descens d’aquest canó càrstic, Monument Natural des de 2003. La documentació bàsica la trobareu en el llibre abans esmentat, un gran treball d’investigació que ens acosta als valors naturals, paisatgístics i històrics d’aquest paratge, que atrau cada any milers d’excursionistes durant els mesos de primavera i estiu.

Consells

D’entrada us he de dir que, si no l’heu feta mai, és important que les primeres vegades hi aneu acompanyats d’algú expert que conegui bé el seu traçat i que us pugui garantir la seguretat justa per no haver de passar pena. Sovint les imprudències generen situacions que afecten tercers i que, en la majoria dels casos, són perfectament evitables amb un poc de seny.

Roba i calçat adequat són imprescindibles, a més de proveir-se de l’aigua necessària (1,5 litres per persona) i fruita per evitar la deshidratació. És aconsellable iniciar la marxa amb les primeres clarors del dia i evitar les hores més calentes, a partir de migdia.

El torrent de Pareis no és una excursió llarga, tot just 6 quilòmetres des d’Escorca fins a la Calobra que es fan en 6 hores, però sí complicada. La meitat de l’itinerari (3,3 km) discorre per dins el llit del torrent, fora camí i amb un grapat de passets no gaire difícils, però que exigeixen una certa habilitat i agilitat. És important dur sempre una corda per facilitar-ne el pas. En molts d’indrets hi trobarem ancoratges que ens permetran passar-la de manera còmoda i segura.

Tampoc no té un gran desnivell, 180 m des de l’Entreforc fins a la desembocadura. Les condicions físiques requerides són les habituals en qualsevol senderista. És una de les excursions més belles i espectaculars de Mallorca, però sovint hi passen accidents perquè la gent li perd el respecte. Amb això no es tracta d’espantar ningú, sinó de plantejar les coses amb una certa claredat.

Dades d’interès

“El torrent de Pareis es forma de la confluència a l’Entreforc del torrent de Lluc o d’Albarca i del torrent del Gorg Blau que, conjuntament, drenen una conca de 46,5 km2, dels quals sols 4,5 km2 li corresponen pròpiament.” Resulta bastant improbable trobar gorgs plens d’aigua durant les estacions seques, sobretot des de la construcció dels embassaments de Cúber i Gorg Blau, a començament dels 70, i que retenen les aigües de les fonts d’Almallutx.

Val la pena assaborir les primeres passes d’aproximació al torrent de Pareis pel camí del Burgar, un antic camí de ferradura de gairebé 3 quilòmetres que el Foment del Turisme de Mallorca restaurà el 1908, en una de les seves primeres accions per a la potenciació de l’excursionisme 3 anys després de la seva fundació. Poc més de 3.000 pessetes d’aquell temps que encara ara palesen el saber fer dels mestres margers de Mallorca, però que 100 anys després demana mà de metge abans no es perdin alguns dels seus trams més malmesos.

stats