MEDI AMBIENT
Portada 08/09/2015

El Ministeri d'Agricultura i Medi Ambient dóna llum verda a la piscifactoria de Portocolom

El permís suposa l'autorització definitiva per a la granja d'engreix de 100 tones d'orades i llobarros enmig de la mar

Mercè Pinya
2 min
Una piscifactoria d'Andrats. / MICHELS

PalmaEl Ministeri d'Agricultura, Medi Ambient i Alimentació ha donat autorització al projecte de granja d'engreix d'orades i llobarros enmig de la mar, a la costa de Portocolom. Aquest permís era el darrer tràmit administratiu que feia falta a aquest projecte per poder ser una realitat. Així ho ha confirmat a l'ARA Balears el promotor del projecte, Miquel Planas.

Es tracta d'una iniciativa polèmica i que ha tingut una llarga tramitació de 14 anys. Concretament, el Ministeri d'Agricultura, Medi Ambient i Alimentació ha tardat 2 anys i 4 mesos a concedir-ne l'autorització definitiva. Els promotors del projecte confirmen que tirarà endavant però hi preveuen alguns canvis, atès el temps que ha transcorregut. Per això, hores d'ara s'està preparant un nou estudi econòmic per determinar exactament quin ús es faria de la concessió autoritzada per Madrid.

El projecte de granja marina d'engreix de 100 tones de peixos es construiria fora de la badia de Portocolom, a una distància que ara per ara no està confirmada i amb una superfície que segons la publicació Mis Peces arribaria gairebé als 113.000 metres quadrats.

La piscifactoria a mar oberta ja va comptar el 2013 amb el permís del Govern de les Illes Balears. La Comissió Balear de Medi Ambient autoritzà la instal·lació de gàbies flotants arran d'una sentència del Tribunal Superior de Justícia, que donà la raó als promotors, després que el 2007 el Govern balear li denegàs la llicència.

El projecte també havia comptat amb l'oposició de l'Ajuntament de Felanitx, que s'hi manifestà en contra mitjançant una moció aprovada per unanimitat.

Amb el vistiplau de la Comissió Balear de Medi Ambient, el 2013 la mobilització social es reprengué i fins i tot els hotelers de Portocolom i Cala d'Or feren que la Federació Hotelera es posicionàs públicament en contra de la instal·lació de la granja d'engreix de llobarros i orades. Fins i tot, la FEHM arribà a demanar per carta la paralització del projecte a l'aleshores president del Govern, José Ramón Bauzá, i al conseller d'Agricultura, Medi Ambient i Territori, Gabriel Company, perquè no creien que "la piscifactoria fes cap bé", en paraules de la presidenta de la Federació Hotelera, Inma de Benito.

Els hotelers se sumaren així al front comú que havien format les associacions de veïns, organitzacions ciutadanes, la confraria de pescadors, entitats ecologistes i diversos grups polítics per frenar la construcció de la piscifactoria. 10 anys enrere, quan s'inicià la tramitació del projecte, la societat civil portocolomera ja es mobilitzà en contra de la instal·lació de la granja marina d'engreix de peixos.

stats