ELECCIONS MUNICIPALS
Portada 25/05/2015

El PP no se salva en cap institució eivissenca

Bea Roselló
3 min

EivissaLa patacada del Partit Popular a Eivissa i vistos els resultats queda clar que el candidat a la màxima institució insular, Vicent Serra, és un dels grans derrotats de la nit, ja que suma 7.172 vots menys que fa quatre anys. Malgrat resultar ser la llista més votada de la màxima institució amb 14.196 vots, no són suficients per poder governar amb tranquil·litat. I és que el PSOE, la segona força guanyadora, obté quatre consellers (dos menys que el PP), mentre que Podem irromp per primera vegada amb tres consellers. El president del PP d'Eivissa, Vicent Serra, va destacar ahir a la nit la pèrdua de milers de vots a l'illa i el fet que hi hagi "hagut influències que no són a Eivissa i que cal cercar en l'àmbit balear i nacional". Serra ha reconegut que és una situació "totalment diferent de l'esperada" i, pendent d'analitzar les dades, ha assegurat que la gent que ha votat en ocasions anteriors el PP ha quedat a casa".

Però el daltabaix del PP a Eivissa no només s'ha produït en la màxima institució de l'illa, sinó en tots i cadascun dels ajuntaments, fins i tot en els dos únics on els populars han pogut mantenir la majoria absoluta com són Santa Eulària i Sant Joan.

D'aquesta manera, al Consistori de la ciutat d'Eivissa, la formació liderada per la fins ara alcaldessa Virginia Marí també ha registrat una pèrdua de més de 2.000 vots i tira per terra la majoria absoluta, a més de les possibilitats de governar. I és que, amb 300 vots menys, el PSOE ha empatat en el nombre de regidors amb la formació de Marí (vuit cadascun) i deixa a Guanyem-Podem i al seu candidat, Joan Ribas, la clau del govern, ja que obté quatre regidors.

Sant Antoni, un panorama incert

En el cas de Sant Antoni, on totes les esperances estaven posades en el senador José Sala, es dibuixa una de les situacions més obertes de l'illa. I és que Sala, que ja va ser alcalde del municipi, a més de perdre la majoria absoluta, ha deixat pel camí més d'un miler de vots i obté 8 regidors enfront dels 6 del PSOE, els 4 de la incipient formació Reinicia Sant Antoni i 3 de Proposta per les Illes. Tot i que des d'El Pi indiquen que el guanyador és el candidat a la llista més votada, no descarten cap pacte, sempre que es compleixi el seu codi deontològic i el programa electoral.

A Sant Josep, l'alcaldessa Neus Marí va ser una de les primeres que va assumir la seva derrota en la nit electoral, i smb motiu. Amb 938 vots menys i sis regidors, va perdre la majoria absoluta i va veure com qualsevol opció a governar se li escapava amb la irrupció de Guanyem amb quatre regidors i l'obtenció del PSOE de nou regidors, tot i que també va baixar el seu nombre de vots en 367 respecte del 2011.

En el cas dels feus populars, Sant Joan i Santa Eulària, es mantenen les majories absolutes, però en els resultats tampoc s'entreveu cap tipus d'esperança per als populars. I és que mentre que a Sant Joan es perden 400 vots i tres regidors, a Santa Eulària es perden 838 vots i dos regidors.

Revés a l'Executiu balear a Eivissa

En relació als vots al Parlament, el Partit Popular ha patit una caiguda de 6.598 vots enfront dels 2.642 del PSOE. El fins ara conseller d'Hisenda, Josep Vicent Marí Bosó, va aconseguir cinc diputats davant dels vuit de l'any passat. D'aquesta manera, cal destacar que a Marí Bosó el van elegir 404 persones menys respecte del líder insular. Malgrat que el PSOE i Podem, segona i tercera força en ambdues administracions, han obtingut resultats molt similars, qui s'ha emportat aquests vots populars que no van arribar al Parlament és Proposta per les Illes i, especialment, la seva candidata, Carme Tur, que ha estat especialment reivindicativa amb la posada en marxa de la radioteràpia.

GxF, la gran triomfadora

Gent per Formentera va ser la clara vencedora del 24 de maig a la pitiüsa menor, ja que va obtenir la tercera victòria consecutiva, i aquest cop amb majoria absoluta. Jaume Ferrer podrà governar la institució en solitari gràcies als 1.817 vots obtinguts, 155 vots més que fa quatre anys. El candidat del PP, José Manuel Alcaraz, va perdre més de mig miler de vots en la màxima institució i obté un conseller menys, quatre. El PSOE, per la seva banda, es manté en nombre de vots i consellers, mentre que la formació Compromís, sorgida de la desaparició del GUIF, irromp amb dos consellers i passat de 152 vots el 2011 als 460 d'aquests comicis.

Pel que fa al Parlament, cal destacar la diferència de vots obtinguts per la coalició Gent per Formentera i PSOE respecte del PP. Mentre que els primers superen els 2.000 vots, el PP no arriba ni al miler (904), 449 menys que fa quatre anys.

stats