COMISSIÓ D'INVESTIGACIÓ
Portada 05/03/2015

El PP de Bauzá avala l'adjudicació de Son Espases que va fer Matas

En els 113 folis de conclusions que aprovarà el Parlament només dedica un breu paràgraf a apuntar que l'expresident i Castillo haurien d'haver declarat

Q. Torres
5 min
El diputat Carlos Veramendi és el portaveu del PP en la Comissió d'Investigació de Son Espases / ISAAC BUJ

PalmaEl PP de José Ramón Bauzá avala el procés de selecció del solar de Son Espases i d'adjudicació de l'hospital que va portar a terme el Govern durant el mandat de Jaume Matas (2003-2007). Això es posa de manifest en la proposta de conclusions de la comissió d'investigació de Son Espases que han fet els populars i que aprovarà el Parlament en el ple del proper dia 17.

En els 113 folis de conclusions el PP només dedica un curt paràgraf a apuntar que els tres principals responsables del procés, l'expresident Jaume Matas, l'exconsellera de Salut Aina Castillo i l'exdirector de l'IB-Salut Sergio Bertrán, tots tres del seu partit, haurien d'haver declarat davant la comissió d'investigació en lloc d'acollir-se al dret a no fer-ho. "El Parlament manifesta la importància que aquests haguessin contestat les preguntes dels diferents grups parlamentaris", diuen els populars. El PP, que no els va fer cap pregunta, ni tan sols recrimina ara als tres exalts càrrecs seus el comportament. En canvi, retreu a l'exbatlessa socialista de Palma, Aina Calvo, una "certa manca de col·laboració amb la comissió", malgrat que sí que va contestar les preguntes, i denuncia que l'exconseller Vicenç Thomàs va mentir de manera reiterada en la seva compareixença i l'avisa que pot afrontar penes d'entre sis mesos i un any de presó.

Els populars, que en cap moment no apunten a la possibilitat que s'hagin pogut produir irregularitats en el procés que afecta la seva gestió, reconeixen en un paràgraf encara més breu que les suposades irregularitats que ells no han apreciat sí que s'investiguen judicialment. "El Parlament de les Illes Balears constata la necessitat que les diligències d'investigació obertes amb relació al procés d'adjudicació de l'hospital de Son Espases segueixin el seu curs amb la màxima celeritat possible", diu el text que s'aprovarà.

Les conclusions dels populars dediquen 21 pàgines a defensar la gestió del PP a Son Espases, que és la que s'investiga judicialment, i 67 a qüestionar la del Pacte, amb l'objectiu que en endavant també s'investigui judicialment.

De la part del PP, obvien la declaració del tècnic municipal de Palma Juan Seguí, que va atribuir a una decisió política l'elecció de Son Espases perquè va apuntar que, per ordre del tinent de batle d'Urbanisme Javier Rodrigo de Santos, es va incorporar aquest solar entre les possibles ubicacions i tant ell com altres tècnics que comparegueren varen admetre que aquesta ubicació era la millor amb diferència de les proposades. El PP, en canvi, atribueix la selecció d'ubicacions als tècnics de la Gerència d'Urbanisme de l'Ajuntament de Palma i l'elecció del solar a dos arquitectes externs experts en infraestructures sanitàries.

Pel que fa al procés d'adjudicació, el PP obvia que una carta de la consellera Castillo enviada a la mesa de contractació el dia que s'havia d'adjudicar l'hospital a OHL provoca una girada en el procés i l'adjudicatari acaba sent Dragados. La missiva de Castillo suggeria demanar nous estudis. I el PP considera ara "absurd" posar en dubte que "la sol·licitud de més informació modificava el resultat" i també troba "indiferent si aquests informes modifiquen o no els resultats". Sobre l'informe del Col·legi d'Enginyers, diu que aquest "no altera els criteris de valoració, sinó que modifica la metodologia de puntuació".

"Difícilment es pot demanar més cura a l'hora d'assegurar la imparcialitat de la mesa de contractació", afirma el document del PP. A més, critica que s'hagi "intentat sembrar dubtes en un procés d'adjudicació que ha estat corroborat per totes les instàncies administratives i, fins i tot, judicialment". En les conclusions es dóna per fet que cap membre de la mesa no va rebre "cap tipus de pressió o indicació per afavorir cap empresa", que cap d'ells no va veure "res d'irregular o contrari a llei" i que consideraven que disposar de més informes donava "major garantia".

Els populars obvien les declaracions de la secretària de la mesa, una funcionària que va dimitir en veure coses estranyes, i les de la secretària del president de la mesa, que va reconèixer que havia redactat una acta abans que de fer la reunió. També eviten dir que sis dels vuit membres de la mesa eren polítics del PP de rang inferior al de la consellera que els envià la carta "suggerint" que s'aturàs el procés per demanar més informes el dia que havien d'adjudicar l'hospital. Els populars només defensen que la composició és legal. També eludeixen dir que decisions acordades per la mesa s'havien pres abans en l'àmbit polític, com la contractació de la consultora Global PM i la resolució de demanar informes al Consultiu o al Col·legi d'Enginyers.

Denúncia de la gestió del Pacte

Les conclusions del PP, en canvi, se centren en la modificació de l'adjudicació de Son Espases que va fer el Pacte. Malgrat que els alts càrrecs socialistes que comparegueren la justificaren per diversos motius i en xifraren el cost en 69 milions d'euros d'inversió i en 158 milions d'euros de repercussió sobre els 29 anys de vigència de la concessió (adjudicada per 635 milions, 1.636 milions en 29 anys), el document que aprovarà el Parlament apunta a un sobrecost de 280 milions que no ha ratificat cap compareixent i qüestiona els motius al·legats per fer-la.

El PP també denuncia el lloguer i el condicionament d'un espai per a oficines devora Son Dureta en un procés en què, segons ells, s'haurien pogut produir delictes de prevaricació, tràfic d'influències, suborn i negociacions prohibides. També aprecien conductes "il·lícites" en diversos fraccionaments de contractes, entre els quals n'hi ha un per a una persona vinculada personalment a un alt càrrec, i la contractació d'empreses que tenen o han tingut "relació" amb càrrecs públics, com també un conveni amb els sindicats que entenen que no té sentit. Finalment, s'assenyalen nombroses irregularitats lligades al pont d'accés a Son Espases. "El Parlament de les Illes Balears constata que (...) es posen de manifest tot un seguit d'irregularitats en el procediment de contractació que podrien ser indiciàries de la comissió d'un o diversos delictes", diuen les conclusions del PP, que també apunten a incompliments de la legislació vigent emparats en la urgència del projecte.

Així mateix, els populars donen per fet que el Pacte no va cercar solars alternatius al de Son Espases quan, després d'arribar al Govern, va aturar les obres dos mesos i retreuen que l'aturada costàs 1,3 milions d'euros. També critiquen que l'exbatlessa de Palma Aina Calvo "no va preveure ni planificar cap aspecte de mobilitat" de l'hospital en els tres anys d'obres i que la presidenta del Consell, la socialista Francina Armengol, va improvisar amb els accessos viaris. No diu res, en canvi, que el PP hagués iniciat les obres de l'hospital sense haver-ho previst.

Tot i que la llicència d'obres per fer l'hospital va ser donada per l'Ajuntament de Palma del PP dos dies després que la demanassin, "no es pot considerar de cap manera una tramitació excepcionalment ràpida". Sí que considera, per contra, un "incompliment greu de la normativa vigent" que el Pacte l'inauguràs sense el final d'obres, que no es concedí perquè no es complien tots els paràmetres d'accessibilitat, malgrat que un pic iniciades les obres el Pacte va haver de canviar el projecte perquè no es complia precisament cap paràmetre d'accessibilitat.

stats