PATRIMONI
Portada 30/10/2014

Darrer intent ciutadà per evitar l'esbucament de la Pescateria de Pollença

Més de 60 al·legacions intenten que l'Ajuntament eviti adjudicar el concurs a les propostes que volen enderrocar l'emblemàtic edifici del centre històric

Mercè Pinya
2 min

PalmaL'Ajuntament de Pollença farà públics aquest divendres els projectes que es varen presentar al concurs d'idees per aixecar tres plantes en el solar on actualment hi ha l'edifici històric de la Pescateria per a usos diversos. El batle, Bartomeu Cifre, i el primer tinent de batle, Martí Roca, donaran a conèixer "les passes que se seguiran a partir d'ara".

L'Ajuntament anuncià a mitjan setembre que havia rebut nou projectes, que s'hauran d'exposar ara al públic perquè la ciutadania hi pugui dir la seva, en un procés participatiu que l'oposició i el col·lectiu ciutadà Un téntol per la Pescateria han criticat perquè consideren que el que s'hauria d'haver obert a l'opinió dels ciutadans és la possibilitat de decidir quina funció i ús s'han de donar a l'espai actual.

El concurs no ha tingut en compte l'edifici actual, han denunciat, i el nou projecte podria suposar l'enderrocament de l'edifici emblemàtic de la plaça Major. Per això, apel·lant a la seva protecció, el col·lectiu ciutadà Un téntol per la Pescateria ha presentat aquest dimecres més de seixanta al·legacions a la revisió i adaptació del Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) de Pollença. Aquest planejament inclou, entre d'altres assumptes, el Pla especial del centre històric, on hi ha ubicada la Pescateria. El col·lectiu hi ha presentat al·legacions de manera conjunta, però també ha promogut una campanya d'al·legacions individuals.

"Incomprensiblement", el Catàleg d'edificis protegits no inclou l'edifici de la Pescateria de la plaça, tot i complir amb els requisits i objectes del Pla especial del centre històric, diuen les al·legacions presentades. Recorden els valors antropològics i etnològics d'aquesta construcció, aixecada durant el primer terç del segle XX per vendre el peix que es duia del moll, Bóquer i Sant Vicenç i que va estar en funcionament fins als anys 90. Per tot això, reclamen que l'edifici es catalogui.

"És l'exemple magnífic de la manera de viure tradicional fins fa quaranta o cinquanta anys reflectit en una activitat econòmica que s'ha transformat", exposen al Consistori. Lamenten, igualment, que el patrimoni "més senzill, més popular, més pobre" hagi patit "oblit i falta de consideració", fet que ha desembocat a una manca de protecció que ara demanen que s'esmeni i es reconsideri.

"No cercam a la Pescateria ni grans valors arquitectònics, ni grans i destacats elements constructius rellevants o de primer ordre", apunten. Destaquen que es tracta d'una edificació feta amb materials senzills com pedra i marès i amb una coberta de fibrociment amb tires de fusta, "reflex d'una societat i una època en què la riquesa material era una excepció i en què la pobresa era la norma".

Adverteixen també que Pollença ja ha perdut gran part del patrimoni i que "no es pot repetir allò que anys enrere passà amb el Rentador del Lleó", esbucat i arrasat, amb les aixetes públiques o amb les voravies, eliminades amb l'asfaltatge dels carrers.

stats